Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Priset på bensin och diesel kraftigt ned

Världsmarknadspriset på olja har rasat. Det har fått bensin- och dieselpriserna att följa efter. Just nu betalar vi i Sverige mindre för drivmedel än vad vi gjort under det senaste året.

På kurvorna i bilden ovan ser du prisutvecklingen för bensin (grön) och diesel (svart) sedan årsskiftet. Nedgången har varit relativt stadig under årets första två månader för att i dag – måndag – droppa rejält. Anledningen till det är att världsmarknadspriset på olja dök med 30 procent efter helgen, den största prisnedgången på 20 år. Ett fat så kallad Brentolja (Nordsjöolja) ligger just nu på drygt 35 dollar. För en knapp vecka sedan var priset per fat över 50 dollar.

Den amerikanska WTI-oljan är i skrivande stund under 32 dollar per fat, drygt 16 dollar lägre än när den låg som högst i förra veckan.

Även om priserna har hämtat sig en aning under måndagen tror många experter att råoljepriset inom kort kan hamna under 30 dollar per fat.

Prisras på olja, i kombination med oro för Coronaviruset, har påverkat världens börser. Stockholmsbörsen sjönk med sju procent när handeln inleddes under måndagen, och på Oslobörsen i oljeproducerande Norge var fallet än kraftigare – drygt tio procent.

Anledningen till att oljepriserna har sjunkit kraftigt är strandade förhandlingar mellan de fjorton OPEC-länderna och Ryssland. Förhandlingarna gick ut på att nå en överenskommelse om sänkt oljeproduktion eftersom efterfrågan på olja har minskat i takt med att Coronaviruset har spridits världen över.

Priserna på oljan påverkar oss bilister. I Sverige kostar just nu en liter 95-oktanig bensin 14,58 kronor. Det är 35 öre lägre än literpriset i fredags och hela 1,55 kronor lägre än vid inledningen av 2020. Bensinpriset har inte legat på en sådan låg nivå sedan 8 januari 2019 då en liter kostade 14,54 kronor. Vi minns också fjolårets majmånad som bjöd på ett literpris på enorma 17,14 kronor.

Dieseln kostar i dag, vid en bemannad drivmedelsstation, 15,08 kronor per liter. Även det är 35 öre lägre än i fredags och jämfört med den 1 januari i år är priset i dag hela 1,40 kronor lägre.

Inte sedan 8 januari 2019 har diesel varit så billig, då låg den på 14,99 kronor per liter. Högst dieselpris såg vi i oktober 2018 då vi betalade 17,01 kronor per liter.