Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: OKQ8

Priset på bensin och diesel på väg upp

Priserna är i dagsläget en bra bit från rekordnivåerna i maj då bensin och diesel kostade över respektive strax under 17 kronor per liter. Men nya rekordnivåer kan uppnås om olika faktorer i världen fortsätter att spela mot konsumenterna.

Under måndagen höjdes bensinpriset till 15,53 kronor per liter och dieselpriset till 16,38 kronor. Det är vardera 15 öre mer än dagen innan. Anledningen till prishöjningarna ska vara helgens drönarattacker mot producerande och raffinerande oljeanläggningar i Saudiarabien som landet tror att Iran ligger bakom.

Oljeraffinaderiet i saudiska Abqaiq står för 70 procent av landets oljeexport och enligt världens största oljeproducent Saudi Aramco påverkades ungefär 50 procent (5,7 miljoner fat råolja per dag) av Saudiarabiens totala produktion av drönarattackerna. Det kan få långtgående konsekvenser för världsmarknadens oljepris, framför allt om avbrottet pågår under en längre tid. Det snackas till och med om att världsekonomin kan ta stryk av det inträffade.

LÄS MER: Så mycket kostade bensinen från 1950 till i dag i dagens penningvärde

För bilister kan det betyda ännu högre drivmedelspriset än i dag. Vissa menar att vi kan få se nya rekordnivåer inom kort, inte minst då den svenska kronan fortsätter att vara rekordsvag.

Men det är inte bara vid själva drivmedelspumpen det kan bli extra kostsamt. Så mycket annat är beroende av oljepriset, en stor del av transporten av konsumtionsvaror exempelvis. Flygresor beräknas också bli dyrare framöver.