Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Statoil

Priset på etanol E85 sänks med 54 öre per liter

I dag, 2 april, sänktes priset på etanolbränslet E85 med 54 öre till 9,84 kronor per liter. Anledningen är att man nu övergår till sommarkvalitet med lägre inblandning av bensin.

I går kostade en liten E85 10,38 kronor. I dag kostar samma mängd endast 9,84 kronor hos de ledande bensinbolagens bemannade stationer. Sänkningen med 54 öre per liter beror på att man övergått från vinter- till sommarkvalitet, det vill säga att E85-bränslet från och med i dag innehåller 85 procent etanol i stället för 75 procent som under vinterhalvåret. Eftersom bensinen är hårt beskattad märks det rejält på literpriset.

 Statoil har räknat ut att det nu, tack vare dagens höga bensinpris på 15,83 kronor per liter, är betydligt billigare att köra med etanol i tanken än bensin. Med hänsyn tagen till att en bil med E85 i tanken drar 35 procent mer bränsle än med bensin har man kommit fram till att det är cirka 2,50 kronor billigare per mil att köra på E85 än bensin.

 – Prissänkningen är glädjande för miljöbilisten eftersom det nu är billigare att tanka E85 jämfört med bensin. Vi räknar med att det leder till en ökad försäljning av E85 och därmed en minskad klimatpåverkan, säger Johan Söderberg, drivmedelschef hos Statoil i Sverige.