Foto: Patrik Lindgren

Prisras på begagnade bilar under coronakrisen

Ett rejält ras under mars månad påverkade försäljningen av begagnade bilar under årets första kvartal. Enligt färsk statistik från Kvdbil föll priserna med 12 procent mellan januari och mars.

Försäljningen av begagnade bilar har sjunkit i Sverige de senaste två åren. Trenden fortsatte under årets första kvartal. Totalt bytte drygt 312 000 bilar ägare vilket är en minskning med 0,7 procent jämfört med samma period förra året. Den största delen av minskningen kommer under mars månad då coronakrisen slog till med full kraft mot svensk bilhandel. En stor del av minskningen kom från utebliven export som en direkt följd av stängda gränser. Halva nedgången i mars bestod av minskat export enligt färsk statistik från marknadsplatsen Kvdbil och statistiksidan Vroom.

– När pandemin slog till på allvar i Sverige bromsades efterfrågan upp bland svenska köpare, utbudet steg och priserna föll. Men ganska snart märkte vi att köpare och säljare började hitta varandra igen på lägre nivåer. På exportsidan blev reaktionen betydligt kraftigare och trots att kronan blivit billigare jämfört med euron under krisen ser vi ingen återhämtning. Tuffa restriktioner har minskat rörligheten och gjort det svårare att korsa gränser, säger Madeleine Fritz, försäljningschef Kvdbil, i ett pressmeddelande.

MISSA INTE: Teknikens Världs populära tester av begagnade bilar

Den nya fordonsskatten fick priserna på begagnade bilar att stiga kraftigt efter årsskiftet. Men ökningen avtog snabbt och i stället har priserna börjat att sjunka. I mars månad noterades en prissänkning för samtliga fordon på 12 procent. Det betyder att prisnivån på begagnade bilar är den lägsta på ett år.

Med färre bilköp under coronakrisen har också lagren av begagnade bilar fyllts på hos handlarna. I april fanns 111 000 begagnade bilar på lager hos handlare i Sverige vilket är 22 procent fler än vid utgången av 2018.

– Innan coronapandemin styrdes prisutvecklingen nästan uteslutande av politiska beslut, men nu är det framför allt den ekonomiska utvecklingen som påverkar. Utbudsrekord, försämrad köpkraft och en kraschad exportmarknad har fått priserna att rasa. För den som går i köptankar kan det nu vara bra läge att slå till, säger Madeleine Fritz.

LÄS MER: 12 intressanta bilar som reas ut i vår

 Begagnade laddhybrider går mot strömmen. Missa inte att läsa vårt test av tre begagnade laddhybrider: Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid, Volkswagen Passat Sportscombi GTE och Volvo V60 D5 Twin Engine.

Av de bilar som säljer bra finns laddhybrider och elbilar.

– Elbilar och laddhybrider har fortfarande en mycket liten del av andrahandsmarknaden, men ökningen är explosionsartad. Det är en spännande och mycket positiv utveckling eftersom det ger fler bilkonsumenter möjlighet till ett miljömedvetet val, säger Madeleine Fritz.

Volvo V70 är den populäraste begbilen i Sverige följt av Volkswagen Golf och Volkswagen Passat. Saab 9-5 svarade för den allra största minskningen och kanske är Saabs dagar som relevant bilmärke i svenska bilhallar på väg att försvinna en gång för alla.

LÄS OCKSÅ: Försäljningen av nya bilar rasar

– Volvos dominans på den svenska begagnatmarknaden är ohotad. Volvo V70 tappar successivt, men sitter överst på tronen ett tag till. Samtidigt ökar försäljningen av senare Volvo-modeller såsom V60 och XC60 stadigt. Mer intressant är det då om positionerna där bakom. Toyota är snart förbi tredjeplacerade BMW och Kia är ett annat märke på stark frammarsch, kommenterar Madeleine Fritz.