Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Prisras på bensin gör den billigare än diesel

För bara fyra dagar sedan var bensinen dyrare än dieseln. Men bensinpriset har rasat senaste tiden och är nu nere i 14,63 kronor per liter medan dieseln kostar 14,99 kronor.

Vi får dra tillbaka klockan ända till i slutet av januari i år för att hitta när dieseln senast var dyrare än bensinen. Då skilde det sex öre till bensinens fördel (14,58 kronor jämfört med 14,64 kronor per liter).

 Sedan i tisdags råder samma förhållande igen, bensinen är billigare än dieseln fast med en större differens än i januari. Nu skiljer det 36 öre sedan dagens sänkning med 20 öre per liter för 95-oktanig bensin som nu kostar 14,63 kronor. Det är en kraftfull sänkning av priset jämfört med hur det såg ut i söndags, alltså för bara fem dagar sedan. Då kostade det 15,43 kronor per liter (riktpris, lokala avvikelser förekommer) när man besökte en bemannad bensinstation.

 Bensinpriset ser ut att fortsatt vara på väg ned och kan kanske nå en ny lägstanivå för året inom kort. Lägsta noteringen för 2012 är 14,18 kronor per liter, det var 1 januari och gällde hos Statoil. Hos en annan stor aktör, OKQ8, är årets lägstanotering 14,33 kronor. Även den 1 januari.

 Årets högsta prisnotering för bensin var i april. Då fick vi betala 15,93 kronor per liter 95-oktanig.

 Orsakerna till att bensinpriset faller sägs främst vara att efterfrågan i Europa och USA har minskat på sistone och att de diplomatiska konflikterna i Iran kan vara på väg att lösas. I Europa trots den minskade efterfrågan bero på den ekonomiska obalansen.

 Priserna tros alltså falla än mer mot slutet av året men det finns också anledningar till att vara beredd på högre priser, även om det är mindre troligt på kort sikt. Prishöjningar är att vänta om oron i Iran och Syrien eskalerar och om europeiska ländernas ekonomier återhämtar sig mer stabilt än väntat.

 Största delen av priset är skatt och moms

 I dag kostar bensinen 14,63 kronor per liter. Av dessa går 8,58 kronor till bensinskatt, miljöskatt och moms. Det betyder att 41 procent av kostnaden är själva bensinen, resten, 59 procent, är skatt.

 Motsvarande siffror för dieseln som i dag kostar 14,99 kronor per liter är att 7,66 kronor utgörs av dieselskatt, miljöskatt och moms. Med andra ord går 51 procent av beloppet till skatt till staten medan 49 procent utgör kostnaden för själva dieseln.

 Du som tankar etanol (E85) betalar i dag 10,39 kronor per liter. I detta belopp ingår 2,77 kronor som är drivmedelsskatt, miljöskatt och moms. Med andra ord 27 procent av beloppet går till staten. Denna beräkning är gjord på E85 av sommarkvalitet. Under vintern är andelen bensin i E85-bränslet högre vilket innebär att skatten också är högre.