PRISTABELL: Bilsemestern dyrast i Nederländerna
Har du tänkt semestra bilburen i Nederländerna eller Storbritannien så ta med extra pengar till bensin och diesel. Enligt Motormännens undersökning är Nederländerna dyrast på bensin och Storbritannien på diesel. Billigast är det i öststaterna.
Många är svenskarna som klagar på höga bränslepriser i vårt avlånga land. Om det är rätt eller fel låter undertecknad vara osagt. Men vänta bara tills det är dags att tanka ute i Europa, då kommer inte mungiporna att peka uppåt som på kvinnan på bilden ovan.
Den som planerat en bilsemester ute i Europa får på många håll betala dyra pengar för att hålla bilen rullande. Värst är det i Nederländerna där bensinen kostar 14,12 kronor per liter. En dryg femtioöring lägre ligger Storbritannien med 13,46 kronor per liter. Andra dyra länder är våra närmaste grannar – Danmark 12,94, Tyskland 12,86 och Finland 12,63 kronor per liter.
Den som bilar till baltstaterna och balkanländerna kommer billigast undan under semestern. Där ligger bensinen mellan två och fyra kronor under de svenska riktpriserna. I Estland kostar en liter bensin 7,90 kronor, i Rumanien 9,37 och i Bulgarien 9,75 per liter. De populära turistländerna Grekland och Spanien har överkomliga bensinpriser som ligger ungefär två kronor under de svenska priserna. I Italien är bensinen däremot högt prissatt.
– Med klok planering av semesterresan går det att spara pengar. Ett av tricken är att tanka på rätt sida om gränsen. Luxemburg har klart lägre priser än närliggande länder som Nederländerna, Tyskland, Belgien och Frankrike. Att välja semestervägen öster om Tyskland kan spara många semesterkronor då bensinen är avsevärt billigare i såväl Polen, Tjeckien som Österrike, säger Tomas Nilson, presschef på Motormännens Riksförbund.
Men det finns fler sätt att spara bränsle och pengar på. Håll avstånd till framförvarande bil (även om ”slipstreaming” sparar några få centiliter bensin så är det förenat med livsfara), undvik onödiga inbromsningar och kör med jämn fart. Kör på så hög växel som möjligt och ha rätt mängd luft i däcken (semester brukar innebära fullastad bil vilket oftast kräver mer luft i däcken än normalt). Undvik onödig last och tänk på att en takbox påverkar bränsleförbrukningen en hel del.
– Det går att spara uppåt 20 procent av bränslet genom klok körning, säger Tomas Nilson.
Motormännens prisjämförelse baseras på bränslepriserna som gällde den 2 juli och visar kostnadsnivån för en svensk på utlandsresa.
– Det finns länder på listan som på pappret har högre priser än vad vi i dag har i Sverige, till exempel Norge, Danmark och Tyskland. Viktigt att påpeka i sammanhanget är att löneläget i dessa länder är högre än i Sverige. Köpkraften efter skatt för den inhemska befolkningen är högre jämfört med svenskens disponibla inkomst vilket gör att bensinen för den inhemska befolkningen inte upplevs som lika dyr som sett med svenska ögon, säger Tomas Nilson.
I Motormännens undersökning ingick även en kartläggning av de europeiska dieselpriserna. Detta eftersom den svenska dieselbilparken ökat kraftigt den senaste tiden och ser ut att fortsätta på den vägen. De svenskar som kör dieselbil på semestern får dyrast dieselnota i Storbritannien, Norge, Italien och Danmark.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se