Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081021-prius-i-topp081021-prius-i-topp081021-prius-i-topp
081021-prius-i-topp

Prius i topp när snåla bilar listas

För att underlätta för amerikaner som går i bilköpartankar har amerikanska myndigheter sammanställt en lista över bilarna som drar minst. De fyra första platserna på listan innehas av idel hybrider, följda av en europisk besserwisser.

Amerikanska EPA (Environmental Protection Agency) och Energy Department har offentliggjort sin guide över 2009 års bränsleförbrukning. Den snålaste bilen i USA är – inte helt överraskande – Toyota Prius. Priusen är dock tätt följd av ett antal hybrider: Honda Civic Hybrid och Nissan Altima Hybrid tar andra- respektive tredjeplatsen. På fjärdeplatsen trängs ett helt gäng: Ford Escape Hybrid, Mazda Tribute Hybrid och Mercury Mariner Hybrid.

Den europeiska hedern försvaras av Smart Fortwo som kvalar in på femteplatsen. Smarten är ny på listan och även den icke-hybrid som når högst placering. VW Jetta diesel tar sjundeplatsen. Allra längst ned på listan, och således den mest bränsletörstiga bilen är Lamborghini Murcielago med 2,9 l/mil i stadskörning och 1,8 l/mil på landsväg.

För andra året i rad har EPA och Energy Department använt sig av nya mätmetoder som innebär att nästan alla bilar får lägre värden än tidigare. Testerna uppges har utförts på ett mer verklighetstroget sätt än tidigare.

1. Toyota Prius hybrid 

2. Honda Civic Hybrid 

3. Nissan Altima Hybrid 

4. Ford Escape Hybrid FWD, Mazda Tribute Hybrid 2WD, Mercury Mariner Hybrid FWD 

5. Smart ForTwo Cabriolet, Smart ForTwo Coupé 

6. Toyota Camry Hybrid 

7. Volkswagen Jetta (manuell växellåda, diesel), Volkswagen Jetta SportWagen (manuell växellåda, diesel) 

8. Volkswagen Jetta (automatlåda, diesel), Volkswagen Jetta SportWagen (automatlåda, diesel) 

9. Toyota Yaris (manuell växellåda) 

10. Toyota Yaris (automatlåda) 

Läs mer