Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Privata fartkameror bötfäller en halv miljon förare

Privata fartkameror monterade i omärkta bilar bötfällde 500 000 bilister under 2021 i Frankrike. 

I Frankrike är det sedan 2018 tillåtet för privata företag att utföra övervakning med fartkameror längs landets vägar. Sedan dess har antalet kamerabilar ökat markant, och under helåret 2021 stod dessa kamerabilar för att dra in 76 miljoner euro, cirka 830 miljoner kronor, till den franska staten.

Fartkamerorna monteras i bilar som ägs av den franska staten men framförs av anställda i ett privat företag. Förarna följer en förutbestämd rutt och måste hålla hastighetsbegränsningen, annars kan de få betala upp till 1 000 euro. Kameran som sitter monterad på instrumentpanelen ”flashar” automatiskt bilar som överträder hastighetsgränsen. Informationen skickas sedan till den franska myndigheten som utfärdar fortkörningsböter.
Varken det privata företaget eller föraren ska kunna komma åt uppgifterna och fartkameran ger ingen notifiering om när den noterar en överträdelse. Själva förarna eller företaget har heller inga befogenheter att stoppa fortkörare.

LÄS OCKSÅ: Efter fartkameran: Nu kommer oljudskameran 

Ämnet med privata aktörer som ger sig in i brottsbekämpningens område har varit kontroversiellt, inte bara i Frankrike, särskilt när pengar är inblandat. Enligt den franska tidningen The Connexion får dock förarna inte provision på antalet utfärdade böter, utan betalt per resta mil och det finns en övre gräns.
I nuläget finns omkring 450 av dessa bilar i Frankrike och enligt reglementet får varje bil utfärda böter till ett värde av max 194 000 euro per år, cirka 2,1 miljoner kronor. Även om totalsumman 830 miljoner kronor för 2021 är hisnande motsvarar det enligt The Connexion endast för omkring tio procent av antalet utfärdade fortkörningsböter.

I nuläget finns dessa kamerabilar i åtta av landets 13 regioner och till slutet av 2023 siktar man på att övervaka samtliga delar.

Vill du se motsvarande övervakning av fortkörningar i Sverige? Berätta vad du tycker med en kommentar nedan.