Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Problemen har hopat sig för Devel Sixteen

Det ser ut som att världens snabbaste gatlegala bil, alla kategorier, bara blir världens snabbaste i tankarna hos skaparna. Devel Sixteen har nämligen visat sig vara så komplicerad att projektet nu ligger på is.

Första gången vi skrev om Devel Sixteen var för fem år sedan. Då pratades det om en supersportbil extra allt med 7,2 liter stor V16-motor på 5 070 hästkrafter som ska förmå bilen att ta sig från stillastående till 100 km/h på ungefär 1,8 sekunder och fortsätta accelerera till toppfarten 560 km/h har nåtts. Visserligen visades en prototyp, som vi även fick se och höra på film, upp i samband med de tekniska drömmarna, men de flesta av oss tog det hela ändå med en klackspark. Vi avfärdade det som ännu en bil som ska vara snabbast – i någons drömmar.

Sedan var det tyst under ett några år, men plötsligt kom Devel Sixteen på tal igen när motorn presenterades närmare

 och sedan visades bilen upp på bilsalongen i Dubai i fjol.Då hade den tekniska informationen ändrats något. V16-motorn hade vuxit till 12,3 liter och med sina fyra turboaggregat uppmättes den till 5 076 hästkrafter och någonstans runt 5 200 newtonmeter.Det meddelades att bilen ska byggas av italienska Manifattura Automobili Torino. Nu visar det sig att Manifattura Automobili Torino har dragit sig ur projektet, förmodligen för att det var för komplicerat.En källa med insyn i Devel Motors berättar för Road & Track om flera konstruktionstekniska problem, exempelvis motorn, som i grunden är en motor för dragracing, som ingenjörerna inte lyckas kyla tillräckligt för vanligt gatbruk.Ett annat problem som nämns bilens flygförmåga, en talang den inte alls ska besitta. När 480 km/h passeras agerar tydligen Devel Sixteen precis som en flygplansvinge. Inte bra för ett fordon som är tänkt att ha fyra samtidiga kontaktpunkter med marken.Devel Sixteen är av dessa skäl just nu lagd på is. Det var faktiskt en aning väntat…

https://youtu.be/yvyVnnS0TD4