Produktionen av Tesla Model 3 stoppas

Fabriken i Fremont pausar tillverkning av Teslas folkbil Model 3 då robotarna bromsar produktionsflödet.

Det går grus i produktionen av Teslas elfolkbil Model 3. Nu stoppas tillverkningen för andra gången i år. Anledningen är problem med den allt för automatiserade tillverkningen av modellen. I vissa moment går det långsammare än om människor utfört monteringen. På Twitter har tillverkarens vd, Elon Musk, sagt att ”människan är underskattad”. Han understryker även att bilens avancerade teknik gör den komplicerad att sätta samman.

Model 3 var planerad att tillverkas i en takt av 5000 bilar i veckan men man fick sikta in sig på halva den mängden för att nu ligga på omkring 2000 exemplar per vecka. Anledningen till den långsamma tillverkningstakten har tidigare hävdats att göra med att bilarna till stora delar byggts för hand.

I en intervju med CBS, som även fått filma själva produktionsledet (se nedan), säger Elon Musk att han tidigare i april själv jobbat på golvet – och även sovit på det, bokstavligt talat, då han tillbringat hela dygn i produktionen och sofforna varit för smala.

Stoppet kommer vara i fyra, fem dagar och under tiden uppmanas arbetarna i Fremont-fabriken att ta semester, enligt Buzzfeed

.Priset för Model 3 startar på 35 000 dollar (cirka 294 000 kronor) och de första bilarna levererades i december 2017.

https://youtu.be/gka9_r-c_rw