Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080807-aston-merc-alligator080807-aston-merc-alligator080807-aston-merc-alligator
080807-aston-merc-alligator

Project Alligator – Mercedes och Aston Martin blir ett

Project Alligator. Det är det något kryptiska namnet på ett möjligt samarbete mellan Aston Martin och Mercedes. Det avslöjar brittiska CAR Magazine som har luskat fram en hel del information om det tysk-brittiska sammangåendet.

Vi har flera gånger tidigare rapporterat om att ett samarbete mellan Aston Martin och Mercedes är i antågande. Det har ryktats om allt från ett samarbete gällande motorer till att Mercedes skulle köpa upp Aston Martin. Ryktena bekräftas nu i brittiska CAR Magazines septemberutgåva. Enligt CAR planerar de två biltillverkarna att inleda ett omfattande samarbete som bland annat ska omfatta motorer och plattformar.

Under det interna kodnamnet Project Alligator ska drivlinor, motorer och plattformar med mera bytas fram och tillbaka mellan Aston Martin och Mercedes. Några av detaljerna som Car tar upp är att nästa Aston Martin Vantage kan få AMG:s 6,2-liters V8, Aston Martin kan få låna Mercedes åttaväxlade automatlåda, ett plattformsdelande mellan tillverkarnas toppmodeller (bland annat nästa SL) och en gemensam satsning på nya diesel- och hybridmotorer. Dessutom påstås kommande Aston Martin-bilar få ligga till grund för nya modeller med Maybach-märke på huven. Med Aston Martins hjälp ska Maybach återfå sin forna glans, samtidigt som modellprogrammet kan komma att växa till att omfatta bortåt fem modeller.

Men det slutar inte där. CAR menar att ett samarbete mellan de två kan ställa Mercedes i en god position att köpa Aston Martin om dess kuwaitiska huvudägare, Investment Dar, beslutar att dra sig ur bilbranschen. De enda som verkar ha något att förlora på Aston-Mercedes-förbindelsen är Mercedes nuvarande samarbetspartner Mclaren. Mercedes relation till Mclaren verkar bli allt kyligare sedan de två har beslutat att gå skilda vägar när det gäller utvecklingen av en efterträdare till SLR.

Läs mer