Projekt med digitala hastighetshinder testas
Just nu pågår ett pilotprojekt som går ut på att testa digitala hastighetshinder med hjälp av geofencing. Projektet genomförs genom orterna Rissna, Hällesjö, Laggarberg och Timrå.
Hittills har man testat olika lösningar genom geofencing i storstäder, men nu vill man se hur det fungerar kring mindre orter norröver. Därför påbörjas ett pilotprojekt nu i januari i Rissna, Hällesjö, Laggarberg och Timrå. Projektet går ut på att testa digitala hastighetshinder.
Tekniken geofencing nyttjas för att möjliggöra att fordon inte kan köra snabbare än rådande hastighetsbegränsning, inom ett visst område. Det gäller förstås att bilen har rätt teknik också, men de flesta nya bilar har det per automatik.
LÄS OCKSÅ: Irriterande förarstöd slås av för ofta – trafikfara
Varför man gör detta är för att det inte alltid går att hastighetssäkra vissa befintliga vägsträckor för att de kanske kräver en avsmalning eller fartkameror, som det i sin tur inte finns finansiellt utrymme för på alla orter.
– Prioriterade sträckor är områden där barn och äldre använder landsvägen som byväg till skola, skolbuss eller som promenadstråk. Med enkla medel kan trafiksäkerhet och trygghet ökas, säger Jan Lindgren, senior utredningsledare på Trafikverket.
Berörda sträckor
Hällesjö (Bräcke kommun, Jämtlands län)
• Geofencing-zonen är 2,2 km lång.
• Hastighetsgräns: 50 km/h.
Rissna (Bräcke kommun, Jämtlands län)
• Geofencing-zonen är 500 m lång.
• Hastighetsgräns: 50 km/h.
Laggarberg (Timrå kommun, Västernorrlands län)
• Geofencing-zonen är 1,4 km lång.
• Hastighetsgräns: 50 km/h och 30 km/h på vardagar mellan 6-18 förbi skolan.
Timrå, Järnvägsgatan (Timrå kommun, Västernorrlands län)
• Geofencing-zonen är 750 m lång.
• Hastighetsgräns: 30 km/h.
Projektet är en del av Trafikverkets större arbete för ett digitalt vägtransportsystem och målet är att hastighetsbegränsningara ska hållas i större utsträckning. På många platser i landet kör många alldeles för fort, framför allt på vägar där barn och äldre vistas. Och så vill man förstås testa själva tekniken och se hur den upplevs av förarna som påverkas. För framtiden hoppas man kunna sprida tekniken till andra branscher.
Projektet genomförs i samarbete med skogsindustribolaget SCA och tillsammans med flera åkerier som har totalt cirka 40-talet timmerlastbilar. Det blir det hittills största geofencingprojektet i antal tunga fordon i Sverige.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se