Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090306-protoscar-lampo
090306-protoscar-lampo
090306-protoscar-lampo
090306-protoscar-lampo

Protoscar Lampo – Tesla-utmanare från Schweiz

Tesla Roadster har hittills fått regera ohotad på elsportbilsmarknaden. Men nu kommer konkurrensen, och den gör det i form av den schweiziska dubbelmotoriserade och fyrhjulsdrivna elbilen Protoscar Lampo.

Tesla Roadsters värste konkurrent fick vi ett smakprov på redan några veckor inför Genèvesalongen. Nu visas äntligen den schweiziska elbilen i sin helhet, en helhet som till större delen består av kolfiber och drivs av två elmotorer.

Protoscar Lampo  kan vid en första anblick tyckas vara väldigt lika Tesla Roadster. Under skalet skiljer sig Lampo dock radikalt från Teslan, speciellt då den är baserad på Opel GT. De fyra hjulen behöver nämligen inte samsas om kraften från en och samma motor, i stället finns det en elmotor för varje axel. Tillsammans levererar de 268 hästkrafter och 440 Nm. Den tvåsitsiga sportbilen tar sig från 0-100 km/h på 5 sekunder blankt och kan som mest nå 200 km/h. De två elmotorerna gör, logiskt nog, att Lampo är fyrhjulsdriven, även om det främst är den bakre motorn som står för kraften vid acceleration. När det sedan är dags att bromsa fungerar båda motorerna som generatorer som laddar batterierna. Ett lithiumjonbatteripack på 32 kWh ger en räckvidd på cirka 200 kilometer. När orken tar slut kan Lampo laddas i ett vanligt vägguttag och vara fulladdad igen inom tolv timmar. Det kan tyckas vara en opraktiskt lång tid. Lampo är dock utrustad med ett intelligent laddsystem som låter föraren välja hur batterierna ska laddas. Bland annat kan man ställa in den att ladda så mycket kraft som möjligt på kortast möjliga tid.

https://youtu.be/3abHn_Hmxko?height=347&width=575

Läs mer