Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090331-psa-ny-vd090331-psa-ny-vd090331-psa-ny-vd
090331-psa-ny-vd Foto: PHOTOS© Michael MOORE

PSA-gruppen avskedar vd

Huvudena har börjat rulla inom bilbranschen. USA:s största biltillverkare har gjort det och nu gör Frankrikes största bilföretag detsamma. PSA-gruppen avskedar sin vd Christian Streiff som slår ifrån sig kritiken.

PSA-gruppen (Peugeot, Citroën) beslutade under helgen att låta företagets vd Christian Streiff gå. Koncernens kraftiga tillbakagång gör att Streiff inte får fortsatt förtroende. Hans efterträdare är redan utsedd. Philippe Varin tar över verksamheten från och med den 1 juni. Beslutet var kanske inte helt oväntat med tanke på PSA:s stora förluster den senaste tiden. Förra månaden presenterades en förlust på 343 miljoner euro, närmare fyra miljarder svenska kronor.

Christian Streiff tycker dock inte att han kan lastas för företagets förluster. Streiff försvarar sitt arbete på PSA genom att peka några av de saker han har genomfört. Streiff har bland annat sjösatt ett stort kostnadsbesparingsprogram och lanseringar av flera nya modeller. Han säger till nyhetsbyrån Reuters att det ekonomiska läget och den svåra finanskrisen har försvårat hans arbete och att han därför inte kan förstå styrelsens beslut. Enligt styrelsordförande Thierry Peugeot var det en enhällig styrelse som beslutade att de exceptionella svårigheterna på bilmarknaden krävde ett byte i ledningen.

Styrelseledamoten Roland Vardanega går in som tillförordnad vd fram till dess att Philippe Varin tillträder i början av sommaren. 56-årige Varin hämtas direkt från sin post som vd för tysk-holländska stålföretaget Corus. Varin har fått äran för att vara mannen som lyckade vända Corus till ett framgångsrikt företag inom loppet av fem år.

Läs mer