PSA satsar på ny plattform för stora elbilar
Volkswagen har utvecklat plattformen MEB till sin nya familj av elbilar.
Renault och Nissan har med Nissan Ariya visat plattformen CMF-EV som Renault ska använda från och med 2022.
Nu har PSA-koncernen avslöjat att de utvecklar en helt ny plattform dedikerad för elbilar där en första bil ska visas om tre år.
PSA-gruppen med bilmärken som Peugeot, Citroën, DS och Opel, förhandlar som bäst med Fiat/Chrysler om ett samgående. Den nya biljätten ska få namnet Stellantis.
En målsättning med sammanslagningen är att använda gemensamma tekniska plattformar. I dag använder PSA-gruppen CMP-plattformen för mindre bilar med olika typer av drivlinor samt EMP2 för bilar med förbränningsmotor. EMP2 används för hybrider men passar inte för renodlade elbilar.
Enligt uppgifter från PSA ska båda plattformarna plockas bort och om fem år ha ersatts av två nya, båda utvecklade för elbilar. Plattformen eVMP ska användas för lite större bilar där en mellanklassuv ska presenteras 2023. eCMP ska användas för lite mindre bilar.
Designen på plattformen tillåter batterier för en räckvidd på mellan 40 och 65 mil. Batterierna ska vara mellan 60 och 100 kWh. Plattformen ska också kunna klara av en hybriddrivlina, framhjulsdrift och fyrhjulsdrift. Vissa delar plockas med från EMP2-plattformen men utvecklingen av eVMP handlar främst om att sänka kostnaden för varje producerad bil.
Om sammanslagningen med FCA fullföljs som planerat i år, coronapandemin har bromsat slutförhandlingarna, så kommer eVMP och eCMP att användas även till bilar från Fiat och Chrysler.
2025 ska samtliga modeller i PSA-programmet ha elektrifierade versioner.
En del i utvecklingen av nya plattformar för elbilar är att säkra leveranser av batterier. PSA bygger tillsammans med Total/Saft två fabriker, en i Frankrike och en i Tyskland.
Ett hett tips är att det blir Peugeot 3008, Car of the Year 2017, blir bilen som får äran att vara först ut på den nya plattformen. En lansering 2023 skulle passa perfekt i cykeln för 3008.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se