Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

PSA sent ute med självkörande bilar

De flesta biltillverkare forskar och utvecklar kring självkörande, så kallade autonoma, bilar – så även PSA med Peugeot och Citroën i spetsen. Men den franska bilkoncernen ser ut att komma in sent på det autonoma spåret jämfört med konkurrenterna.

Till skillnad från flera andra biltillverkare satsar franska PSA på självkörande bilar av Nivå 3, det vill säga bilar som kan köra på egen hand under fler och längre perioder utan att föraren måste vara aktiv bakom ratten med där denne måste vara beredd att ta över vilket millisekund som helst. Bland annat Ford och Volvo anser att detta steg på den femgradiga skalan är för osäkert och att det ställer för stora krav på föraren, därmed skippar både Ford och Volvo Nivå 3 och hoppar på Nivå 4, som är betydligt mer avancerat och självgående än Nivå 3, direkt. 2021 säger Volvo att deras Nivå 4-bilar ska vara redo för lansering.

PSA, med varumärken som Citroën, DS, Peugeot och (nästan) numera även Opel i sin portfölj, säger att deras Nivå 3-bilar kommer först efter 2020, alltså tidigast 2021. PSA ligger därmed steget bakom Volvo och flera andra biltillverkare vad gäller lanseringstakten av autonoma bilar.

Men först ska de erbjuda Nivå 2-bilar, det vill säga bilar som kan ta över viss typ av körning under vissa omständigheter. Bland annat Volvo, Mercedes och BMW erbjuder denna teknik redan i dag och har gjort så under ett par års tid. PSA räknar med att släppa Nivå 2-bilar (Connected Pilot med Park Pilot) efter 2018, först i form av DS 7 Crossback (bilden ovan) och senare på fler DS-modeller samt på modeller från både Citroën och Peugeot.

Nivå 4 och Nivå 5, där sistnämnda är helt självkörande bilar som inte kräver någon förare och därmed behövs varken ratt eller annat styrdon, räknar PSA med att släppa först efter 2025.

PSA är för närvarande rankade som elfte främsta företag av 18 var gäller självkörande teknik. De har sedan sommaren 2015 testat 20 olika självkörande prototyper på vägar och är nu i utvecklingssteget för Nivå 3 som baseras på ett nytt system som kallas för New Electronic Architecture och som är skalbart system för sensorer, radar och LIDAR och därmed funktionsmässigt anpassningsbart. Systemet ska även kunna hantera tio gånger mer information än dagens system, det ska inte heller vara lika sårbart för exempelvis cyberangrepp och kunna OTA-uppgraderas (Over The Air, det vill säga uppdateras utan att behöva besöka verkstaden). Dubbla elsystem och batterier ska stå för redundans och pålitlighet. En del av utvecklingsfasen av detta nya system går också ut på att samla in information från användarna, det vill säga likt Tesla skicka information från bilarna för att göra systemet bättre vid vidareutvecklingen.

PSA stödjer dessutom utvecklingen av att låta självkörande bilar få en form av svart låda (i stil med sådana som finns i flygplan) som ska registrera allt som händer och på så vis kunna avgöra om det var föraren eller bilen som var orsak till exempelvis en eventuell olycka. Andra biltillverkare, inte minst Volvo, har valt en annan linje, nämligen att de som tillverkare tar fullt ansvar – ansvaret ligger alltså inte hos över huvud taget på föraren.

Opel, som om allt går enligt plan hamnar i PSA:s ägo vilken dag som helst (dock senast innan årets utgång), utvärderas av PSA för autonom teknik.