Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091027-bmw-psa-motorer
091027-bmw-psa-motorer
091027-bmw-psa-motorer
091027-bmw-psa-motorer

PSA vill ha mer av BMW

Den franska PSA-gruppen har fått blodad tand. Motorutbytet med BMW har varit lyckat och nu vill fransmännen fördjupa samarbetet. I framtiden kan BMW och PSA dela flera komponenter utöver motorer.

 PSA-gruppen bestående av Peugeot och Citroën ska inte slås ihop med någon annan biltillverkare. Däremot vill man gärna utöka samarbetet med konkurrenterna. Det är PSA:s vd Phillipe Varins budskap i en intervju med den tyska tidningen Handelsblatt.

Varin säger till Handelsblatt att han och BMW:s vd Norbert Reithofer diskuterar hur samarbetet ska kunna fördjupas. Det handlar framförallt om utbyte av växellådor och luftkonditioneringssystem. Enligt Varin kan PSA erbjuda BMW en ny effektiv trecylindrig motor som ska börja byggas 2011, i utbyte kan de tänka sig att köpa större motorer av BMW.

– Vi har satt upp expertgrupper för att arbeta på att fördjupa vårt samarbete med bensinmotorer, säger Varin till Handelsblatt.

I dagsläget delar PSA och BMW på den 1,6 liter stora bensinmotorn som kan ses i en mängd olika bilar världen över, och i framtiden kan det alltså bli aktuellt med både mindre och större motorer som korsar den fransktyska gränsen. Utöver samarbetet med BMW har PSA även japanska kopplingar i form av ett elbilssamarbete. I slutet av 2010 ska Peugeot iOn finnas att köpa. Samma bil går även under namnet Mitsubishi iMiev.

Läs mer