Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren/Expressen Lifestyle

Psykolog: Därför blir du irriterad i trafiken

Stress och irritation är vanligt bakom ratten och kan i värsta fall innebära fara. Psykologen David Waskuri redogör varför vårt humör är så lättpåverkat i trafiken och vad kan vi göra åt det.

Bilköer och långsamma medtrafikanter… Ja, även den mest erfarna föraren kan tappa greppet. Men enligt psykologen David Waskuri från Sveapsykologerna är vår korta stubin i trafiken rätt logisk. 

– En av anledningarna till att man är lättretlig i trafiken är kontrollförlusten. Någonting händer som du inte kan påverka. Det i sin tur kan leda till frustration och ilska. En annan anledning till ilska gentemot medtrafikanter är att du som förare inte ser den andra personen ordentligt. Det är enklare att anta saker och skapa fördomar mot någon när man inte kan läsa dennes kroppsspråk. Det är även enklare att uttrycka sin ilska mot någon, genom att till exempel slänga sig på tutan eller gestikulera, när man inte behöver bemöta personen, säger David Waskuri.

Han menar också att stress är ett normaltillstånd när man kör bil och att en liten dos av stresshormoner kan göra föraren mer alert medan för mycket kan få oss att förlora fokus, tappa reaktionsförmåga, köra för fort eller att bli oaktsamma.

David Waskuris fyra tips för att finna lugnet i trafiken

1. Förändra dina associationer
En del personer kan associera trafiken på väg till jobb exempelvis med någonting jobbigt och stressigt. Försök omdefiniera det, få en stund för dig själv, lyssna på din favoritpodcast och njut av soluppgången.

2. Utgångsläget är viktigt
Att vara utvilad när du sätter dig bakom ratten är alltid viktigt. Känner du dig stressad och ängslig redan innan du börjar köra, eller exempelvis har barn som bråkar redan innan de sätter sig i bilen är det värt att ägna några minuter till att försöka finna lugnet.

3. Acceptera och bekräfta känslan
Ofta är våra första reaktioner väldigt automatiska, men att identifiera och acceptera sina känslor kan ha en lugnande effekt. Genom att sätta ord på sina känslor blir det enklare att styra över dem. Tänk på att känslor kommer och går och att det du känner bara är tillfälligt.

4. Mindfulness i bilen
Det finns enkla knep att ta till för att finna lugnet även under bilkörningen. Bli uppmärksam på din omgivning, vad ser du, hur känns foten mot pedalen? Att andas långsamt har en lugnande effekt. Lägg samtidigt märke till hur puls och axlar går ner.

Det är bilhandelsplatsen Kamux som har tagit kontakt med David Waskuri för att få svar på varför vi är så lättirriterade i trafiken.   

– Vi möter främst våra kunder innan de ger sig ut på vägarna. Därför är det väldigt intressant att få lära sig mer om körbeteenden och vad som händer därefter. Många nya bilar har säkerhetssystem som exempelvis varnar vid förändrat körbeteende men det kan ändå vara bra att bli uppmärksam på hur ens körning kan påverkas av olika omständigheter och varför, säger Kerim Nielsen, VD på Kamux Sverige.