Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Qoros 3 HatchQoros 3 HatchQoros 3 Hatch
Qoros 3 Hatch Foto: Charlie Magee

Qoros 3 Hatch – nya bilder och fakta om golfklassutmanaren

Nu berättar Qoros mer om företagets andra bilmodell – 3 Hatch – som är en halvkombiversion av 3 Sedan som presenterades för nästan exakt ett år sedan.

Relativt nybildade (2007) Qoros Auto, ägarmässigt med ena foten i Kina och andra i Israel, visar i dag upp mer av modellen 3 Hatch som är en femdörrars halvkombiversion av den sedanmodell som presenterades på Genèvesalongen 2013 och som nådde bäst krocktestresultat av alla testade bilar i Euro NCAP förra året.

 Ur ett svenskt perspektiv är Qoros bilar speciellt intressanta då en hel del av personerna inom företaget har en bakgrund från Saab. Med andra ord finns det svenskt tänk i Qoros modeller som snart ska erövra världen på bred front. Det syns inte minst i krocksäkerheten, en av Saabs gamla paradgrenar.

 I dagsläget har Qoros endast återförsäljare i Kina och i Slovakien men en satsning på andra marknader är på gång i och med att modellutbudet nu breddas.

Qoris 3 Hatch är visuellt lik sedanmodellen och har till exempel lika långt axelavstånd på 269 centimeter. Halvkombin är däremot 17,7 centimeter kortare än sedan och sträcker sig 443,8 centimeter från front till akter. Siffrorna betyder att Qoros 3 Hatch, som räknas en C-segmentsbil, är större än exempelvis Volkswagen Golf som är 425,5 centimeter lång och har 263,7 centimeters axelavstånd. Det betyder goda utrymmen inne i bilen och det är precis vad Qoros poängterar, bland de bästa i klassen enligt dem. Fem personer ska kunna färdas utan problem, varken i sett till utrymme för ben eller i axelbredd.

 När bakluckan, som är fem centimeter bredare än på sedanmodellen, öppnas gapar ett bagageutrymme som är 403 liter stort. Gör vi återigen jämförelsen med Golf ser vi att Qoros 3 Hatch slår tysken på fingrarna med en marginal om 23 liter.

Interiört är det enkelt och stilrent och inte ett virrvarr av knappar och vred. Två färgskärmar är standard i modellen, en på 3,5 tum placerad mellan hastighets- och varvräknare samt en på 8 tum placerad på mittkonsolen. Sistnämnda är dessutom tryckkänslig och det är från den merparten av bilens system styrs, så som diverse inställningar, navigation, radio och mycket annat.

 Standard är också Qoros webbaserade portal QorosCloud som du kan koppla upp dig mot för att ta del av smarta och innovativa tjänster via den stora skärmen. Men du kan också använda din smarta telefon, din bärbara dator eller lästplatta.

På andra sidan instrumentbrädan erbjuder Qoros två motoralternativ 3 Hatch. Dessa båda är desamma som i 3 Sedan, det vill säga antingen en 1,6-liters bensinfyra med 126 hästkrafter och 155 newtonmeter eller samma 1,6-litersmaskin men med turboladdning kommer upp i 156 hästkrafter och 210 newtonmeter. Sugmotorn med manuell sexväxlad låda accelererar bilen från 0 till 100 km/h på 11,6 sekunder och med sexstegad dubbelkopplingslåda tar det 12,6 sekunder. Turbomotorn, som alltid är kopplad till dubbelkopplingslåda, gör 0-100 km/h på 9,7 sekunder och toppar 210 km/h.

 0,63 liter per mil är förbrukningen för sugmotorn när manuell låda används. Med dubbelkopplingslåda sänks siffran till 0,61 liter per mil. Turbomaskinen är lite törstigare med 0,65 liter per mil.

Någon prislapp för 3 Hatch har Qoros inte skickat med i pressreleasen. I stället får vi nöja oss med att slå ett öga på vad 3 Sedan kostar i Kina. Där börjar den på motsvarande 127000 kronor.