Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Qoros 3 Sedan Euro NCAPQoros 3 Sedan Euro NCAPQoros 3 Sedan Euro NCAP
Qoros 3 Sedan Euro NCAP

Qoros 3 Sedan briljerar hos Euro NCAP

Euro NCAP har krockat bilar igen och den här gången är det dags för kinesiska Qoros att få sin dom. Qoros 3 Sedan, till stor del konstruerad av tidigare Saab-ingenjörer, får inte bara fem stjärnor utan bedöms även vara en av de bästa bilarna som har testats av Euro NCAP.

Euro NCAP har publicerat resultat från sina senaste krocktester och i tabellerna läser vi att omskrivna Qoros 3 Sedan får toppbetyg. Kina-baserade Qoros, som har anlitat många tidigare Saab- och Volvo-ingenjörer, kan nu skryta med att deras första modell 3 Sedan får totalbetyget 88 procent, vilket motsvarar fem stjärnor.

 Även när man tittar på de fyra delmomenten briljerar 3 Sedan med fina betyg. Vuxenskyddet får 95 procent i betyg, vilket kan jämföras med Volvo V40 som fick 98 procent när den testades 2012. Vidare får Qoros 87 procent för barnskyddet, 77 procent för fotgängarskyddet och 81 procent för förarstödsystemen. Alla betyg och kommentarer går att läsa i Euro NCAP:s testresultat.

–Det här är ett historiskt ögonblick. Det är inte bara en imponerande prestanda,

utan även det första fordonet från Kina som får högsta betyg. Faktum är att det är

det högsta resultat som framkomit för passagerarsäkerhet för vuxna (AOP) i Euro NCAP:s program 2013, sägerMichiel van Ratingen, generalsekreterare för Euro NCAP.

 Qoros krocktestresultat är inte bara extremt viktigt för ett nystartat märke som försöker etablera sig runt om i världen utan kan även ses som en milstolpe för den kinesiska bilindustrin. Qoros 3 Sedan är den första kinesiskt byggda bilen som får högsta betyg av Euro NCAP men troligtvis inte den sista.

–Vi har arbetat mot dethär resultatet i många år. Vårt säkerhetsteam består av experter från många olikaländer och vi har fokuserat våra ansträngningar på att leverera en genomgående

välutvecklad bil som får maximala säkerhetspoäng. Vi är mycket stolta över att ha

uppnått högsta betyg av fem stjärnor, säger Roger Malkusson, chef för fordonsintegrering på Qoros.

 Euro NCAP publicerar i dag även resultatet för nya Kia Carens. Även för Carens blir det fem stjärnor men något lägre betyg i delmomenten.

 Vill du läsa mer om nya Carens bör du läsa Teknikens Värld nummer 21/2013 som finns i butik i morgon. Där låter PeO Kjellström Carens göra upp med Dacia Lodgy, en bil som bara har fått tre stjärnor av Euro NCAP.

 

https://youtu.be/J9cakKinONA?width=575&height=353

 

https://youtu.be/UAo5kPmLLW0?width=575&height=353

 

https://youtu.be/cTPWykpKxmQ?width=575&height=353https://youtu.be/9UwHGtHm-PQ?width=575&height=353