Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Qoros GQ3Qoros GQ3Qoros GQ3
Qoros GQ3

Qoros GQ3 officiell – första modellen från nytt bilmärke

Nya bilmärket Qoros presenterar nu sin första modell som lyssnar till namnet GQ3. En kompakt sedan i golfklassen som mer rejält tilltagen bredd ska locka både kinesiska och europeiska kunder. Premiär i vår.

Qoros är resultatet av ett samarbete mellan Kinas största oberoende biltillverkare Chery Automobile och Israels största holdingbolag Israel Corporation. De äger vardera 50 procent av Qoros.

 Nu presenterar de sin första bilmodell, en kompakt sedan som kommer att möta tuffast möjliga motstånd då den har en hel del erfarna rävar i golfklassen (C-segmentet) att tampas med. GQ3 heter bilen och visas alltså upp redan nu trots att det är drygt två månader till världspremiären på Genèvesalongen. Att den visas just i Genève är ett tecken på att Qoros satsar hårt på den europeiska marknaden och inte bara på den kinesiska där bilen har säljpremiär under andra halvan av 2013. I Europa startar försäljningen lite senare.

 Det internationella team av formgivare och ingenjörer som Qoros tagit till hjälp för att förverkliga GQ3 har resulterat i en väldigt bred bil. 183,9 centimeter från sida till sida är nästan halvdecimetern mer än exempelvis Golf. Det lär gynna innerutrymmena, något som Qoros dessutom framhäver.

 Utvecklingsteamet har utöver de slanka linjerna jobbat hårt med att få bilen krocksäker. Något som annars knappast är synonymt med kinesiska bilar. Högsta betyg i Euro NCAP är målet. Kan GQ3 bara göra bättre ifrån sig än förmodade lågpriskonkurrenten Dacia i krocktesterna är redan där hälften vunnet – minst. Men med krocksäkerheten i bilar från Chery Automobile i någotsånär färskt minne kan vissa tvivel ändå ställas.

 För att locka europeiska kunder måste det finnas något extra. Rena och raka linjer i interiören lär kunna locka en hel del, så även den stora skärmen på mittkonsolen som mäter åtta tum över diagonalen. Instrumentklustret ser kan aningen tafatt ut men man ska ha i åtanke att Qoros GQ3 lär prissättas lågt. Flatbottnad ratt ingår i priset, något som förmodligen mer är tänkt att underlätta insteget till förarsätet än att betona bilens sportighet.

 Lysdioder i strålkastarna och fälgar upp till 19 tum är andra detaljer som kan få européer på fall. Kvaliteten på material, knappar och vred ska vara i nivå med andra europeiska bilar.

 Modellbeteckningen GQ3 då, hur kom Qoros fram till den? Första bokstaven, G i det här fallet, betecknar vad det är för karossform på modellen. G kommer alla Qoros sedaner att bära. Bokstaven Q hänger med på alla kommande Qoros-modeller. Siffran 3 betecknar att modellen ingår i C-segmentet. Med andra ord har Qoros planer på fler modeller, både större och mindre. Bland annat nämner man att en stor familjebil finns i planerna.