Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Qoros 3 Cross HybridQoros 3 Cross HybridQoros 3 Cross Hybrid
Qoros 3 Cross Hybrid Foto: Charlie Magee

Qoros visar kombi och hybrid i Genève

Nu presenterar Qoros hela sin uppställning inför Genèvesalongen. Utöver sedanmodellen visar man även en kombi och en femdörrarscrossover med hybriddrift.

Vi har redan kunnat läsa mycket om den kinesisk-israeliska storsatsningen i bilindustrin som går under namnet Qoros. Kinesiska Chery och israeliska holdingbolaget Israel Corporation har gått samman för att starta ett helt nytt bilmärke och i Genève är det dags för den stora lanseringen. Sedanmodellen GQ3 har vi redan sett det mest av och vi har fått en glimt av konceptbilarna Estate Concept och Cross Hybrid.

 Sedanmodellen som tidigare kallats GQ3 går nu under det enklare namnet 3 Sedan men är i övrigt samma bil vi har sett tidigare. Med 462 centimeter på längden, 184 centimeter på bredden och ett axelavstånd på 269 centimeter är den snudd på för stor för att jämföras med bland andra Skoda Octavia och Volkswagen Jetta. Men det är just dessa Qoros har pekat ut som sina främsta konkurrenter. Qoros 3 Sedan kommer till Europa under årets sista kvartal men först ut är den kinesiska marknaden. Där kommer 3 Sedan att erbjudas med två versioner av en fyrcylindrig 1,6-litersmotor. Utan turboladdning ger motorn 126 hästkrafter och 155 newtonmeter och med turbo stiger effekten till 156 hästkrafter och 210 newtonmeter. Båda kopplas till en sexväxlad manuell låda, eller en sexstegad dubbelkopplingslåda som tillval.

 Under 2014 hoppas Qoros vara färdiga att lansera ett tredje motoralternativ. Tillsammans med den fristående motorutvecklaren AVL håller Qoros på att ta fram en trecylindrig 1,2-litersmotor med turbo samt en ny direktinsprutad fyrcylindrig motor på 1,6 liter.

 Qoros strategi när det gäller extrautrustning är att göra det så enkelt som möjligt för kunderna. Det kommer därför inte att säljas någon barskrapad version, även instegsmodellen har 16-tums lättmetallfälgar, luftkonditionering och infotainmentsystem med 8-tums pekskärm som standard. Detta eftersom de flesta kunder ändå kommer att vilja ha dessa detaljer, resonerar Qoros.

 3 Sedan blir den första Qoros-modellen att nå marknaden. Den bygger inte på någon modifierad variant av en gammal plattform utan är en helt ny konstruktion byggd enligt den modulära principen, ungefär som Volkswagens MQB-plattform. Qoros planerar därför att lansera en hel radda modeller under de kommande åren – utan att behöva plöja ned pengar i utvecklingsarbete.

 3 Estate är kombimodellen av 3 Sedan och är i stort sett exakt samma bil. Qoros designchef Gert Hildebrand (tidigare hos Mini) har ritat kombin så att man ska behöva tillverka så få nya karosspaneler som möjligt. Titta exempelvis på bakre stötfångaren – den ser exakt likadan ut på kombin som på sedanmodellen. Det samma gäller för bakdörrarna som endast har fått en ny skärning i överkant på kombimodellen. Baksätesryggarna kan fällas 60/40 och det finns även en genomlastningslucka.

 3 Cross Hybrid byggs på samma plattform men skiljer sig betydligt mer från de övriga. Precis som Volvos XC-modeller är 3 Cross Hybrid lite högre och har stryktåliga plastsjok runt hjulhusen och på stötfångarna. Mer intressant är vad som finns under motorhuven. 3 Cross Hybrid ligger ännu en bit fram i tiden men Qoros tänker sig att den ska drivas av den kommande trecylindriga bensinmotorn i kombination med två elmotorer, varav den ena driver bakhjulen.

 Om detta och mycket mer kan du läsa i Teknikens Värld nummer 5 som finns ute i butik nu. Där kan du bland annat läsa om det högst internationella märket Qoros som bland annat består av ett tjugotal svenska ingenjörer, varav de flesta kommer direkt från Saab.