Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Range Rover Coupé ligger på ritbordet

En tvådörrars coupéversion av Range Rover finns med i planerna när märket tar krafttag för att bli än mer lyxiga.

En tvådörras coupéversion av Range Rover är under arbete. Det antydde Land Rovers chefsdesigner Gerry McGovern under den pågående bilsalongen i Los Angeles. Avslöjandet kom som svar på frågan om nästa generation av lilla Evoque kommer att finnas i en tvådörrarsversion. Gerry McGovern sa att det inte är sannolikt men menade samtidigt att layouten ska användas i större och lyxigare sammanhang.

Med coupémodellen kan man ta upp kampen mot bilar som Bentley Continental GT och Rolls-Royce Wraith, men Range Rover som märke ska även på sikt bli mer lyxigt. Man ska i större utsträckning erbjuda skräddarsydda bilar och modeller i små upplagor via sin SVO-division (Special Vehicle Operations) som stått bakom bilar som Range Rover SVAutobiography och Jaguar F-Type SVR. Avdelningen fick sommaren 2016 nya lokaler där 250 personer jobbar med att tillverka specialfordon. Den först nämnda modellen är en duglig utmanare till Bentley Bentayga menar Gerry McGovern.

Vi har redan ställt Range Rover mot Bentely Bentayga i duell (nummer 12/2017) även om det "bara" var en Autobiography SDV8, nästan 900 000 kronor billigare än Bentleyn.Vi har redan ställt Range Rover mot Bentely Bentayga i duell (nummer 12/2017) även om det "bara" var en Autobiography SDV8, nästan 900 000 kronor billigare än Bentleyn.Vi har redan ställt Range Rover mot Bentely Bentayga i duell (nummer 12/2017) även om det "bara" var en Autobiography SDV8, nästan 900 000 kronor billigare än Bentleyn.
Vi har redan ställt Range Rover mot Bentely Bentayga i duell (nummer 12/2017) även om det "bara" var en Autobiography SDV8, nästan 900 000 kronor billigare än Bentleyn. Foto: Glenn Lindberg

När, eller om, tvådörrarsversionen av Range Rover blir verklighet så är det inte första gången en bil med det emblemet kommer utan bakdörrar. 2004 visade man upp konceptet Range Stormer (se bild ovan), som kom att låna ut designdetaljer och teknik till produktionsbilar men inte avsaknaden av bakdörrar, även om Stormer är att betrakta som en tredörrarsbil. Glöm inte heller att första generationen Range Rover, lanserad 1970, inte fick bakdörrar förrän 1981.