Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Range Rover Evoque växer

Range Rovers lilla suv Evoque ska växa till sig. 2015 kommer den större varianten Grand Evoque som samtidigt innebär att "vanliga" Range Rover blir dyrare.

Det går bra för Jaguar Land Rover, JLR, just nu. Den största modellen hos Range Rover har sålt bra och ska snart bytas ut mot en ny och Evoque har blivit prisbelönt flera gånger om, vilket även syns i försäljningsstatistiken. Så med bakgrund av det är det inte så konstigt att man på JLR planerar att utveckla modellen ännu lite till. 

 Den nya bilen kommer enligt Autocar hamna mitt mellan den större Range Rover och Evoque. Tanken är att bilen, som kan komma att heta Grand Evoque, ska rikta in sig mot BMW:s X- och Audis Q-modeller som även de har varit flitiga på att plocka marknadsandelar på de europeiska och amerikanska marknaderna.

 Grand Evoque innebär dock att den stundande ersättaren till Range Rover kommer få ett prispåslag för att prismässigt motivera ett köp av de mer exklusiva modellerna. I dag skiljer det drygt 110 000 kronor mellan den dyraste versionen av Evoque och den billigaste versionen av Range Rover Sport. Enligt Autocar tänker Range Rover sätta prisnivån mellan 400 000 och 620 000 kronor för en Grand Evoque. 

 Grand Evoque kommer dela plattform som nuvarande Evoque/Freelander, fast i en tre decimeter längre version. Motorerna väntas följa downsizing-trenden med en cirka 300 hästkrafter stark 1,8 liters turbofyra och en Grand Evoque hybrid är också i görningen.