Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Libell / Teknikens Värld

Range Rover Sport har farligt dåliga bromsar

Vid testet mellan nya Audi Q7, Volvo XC90 och Range Rover Sport upptäckte vi att det är svårt att få stopp på sistnämnda, trots gigantiska bromsar.

https://youtu.be/taVRD2ZJGbI

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

På vår testbana testar vi både omkörningsacceleration och bromsar. Vi gör alltid sex inbromsningar och bromssträckan som redovisas är genomsnittsvärdet. Att få stopp på en bil från 100 km/h tar omkring 36-37 meter. En riktigt bra bil som Mercedes C 220, klarar det på 35 meter. Det är ytterst sällan bromssträckan är över 40 meter.

Därför blev vi väldigt förvånade när Range Rover Sport stannade först efter 42 meter. I synnerhet som bilen stoltserar med däck i storlek 275/40-22, något som i princip borde slita med sig asfalten när man ställer sig på bromsen. Sexkolvsoken från Brembo är stora och röda som babianrövar, men verkar inte göra mycket nytta.

Volvo XC90 gör ett bättre jobb och stannar på anständiga 36 meter. Audi Q7, som även ingår i testet men inte syns i filmen, blir stående efter 36,4 meter. I en nödsituation gör varje decimeter skillnad. Det handlar främst om risken för svåra skador. Man brukar säga att gränsen för dödliga skador vid påkörning av en personbil går vid 30-35 km/h.

Hela testet med Range Rover Sport, Audi Q7 och Volvo XC90 kan du ladda ned och läsa här.