Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Range Rover Velar får 550 hästar och långt namn

Land Rover har i Range Rover Velar stoppat ned det starkaste de har tillgängligt på lagerhyllorna. Velar SVAutobiography Dynamic Edition bjuder därför på 550 hästkrafter.

När Jaguar Land Rover ska toppa en modellserie trycker de inte sällan ned koncernens väl använda 5,0-liters V8-motor som med kompressormatning når upp till 550 hästkrafter (575 hk i vissa fall). Så även denna gång när Range Rover Velar nu blir prestandasuv. Med 550 hästkrafter och 680 newtonmeter ur åtta cylindrar är Range Rover Velar med det småjobbiga tilläggsnamnet SVAutobiography Dynamic Edition betydligt vassare än konkurrenten Porsche Macan i värstingutförandet Turbo Performance Package. Porsches hade 440 hästkrafter och 600 newtonmeter plockade ur sex cylindrar. Märk vårt val av tempus eftersom Macan Turbo inte finns i nuläget då modellen precis har uppdaterats och alla modellversioner ännu inte är presenterade.

Range Rover Velar SVAutobiography Dynamic Edition rör på sig ganska bra, för vad sägs om 0-100 km/h på 4,5 sekunder och 274 km/h i toppfart?! Det är jämnt skägg med betydligt svagare Macan Turbo Performance Package vars siffror är 4,4 sekunder och 272 km/h.

Chassi- och bromskomponenter har uppgraderats för att passa musklerna, bland annat luftfjädringen har förbättrats för att både bjuda på komfort och fasthet. Fyrhjulsdriften ska inte vara påverkad utan terrängdugligheten sägs finnas kvar.

Frågan är om det finns utrymme för Land Rover att ta fram en Velar SVR med ännu högre effekt? Man tycker att det borde räcka med 550 pållar… i alla fall om de kommer ur en V8 eftersom Jaguar Land Rover har uppgetts vilja avsluta den motortypen.