Rapport: Fyra av tio trötta i trafiken

Nära på var fjärde svensk kör bil trots att de är trötta. Män är enligt undersökningen värst – var tionde man kör vidare trots att han är trött.

Brukar du köra vidare trots att du är för trött? Då är du inte ensam, för enligt en Sifoundersökning som Statoil står bakom gör nästan var tionde trött förare samma sak ”ofta eller ganska ofta”. Ytterligare 29 procent angav att de ”ganska sällan” kör bil när de är trötta.

 – Så här inför sportlovet när många kör långa sträckor på svårt väglag är det extra viktigt att känna efter hur trött man egentligen är. Många är säkert medvetna om sin trötthet, men underskattar riskerna med att fortsätta köra, säger Statoils säkerhetsansvarige Torbjörn Lenstad i ett pressmeddelande. 

 Män är överrepresenterade i statistiken, jämfört med de sju procenten kvinnor som svarade att de kör trots att de är trötta svarar elva procent av männen samma sak. 

 Enligt Trafikförordningen är det olagligt att köra bil när man är trött, ett brott som ses med lika stränga ögon som rattfylla. Men det finns så klart alternativ till att köra trött. Det givna alternativet är att köra in till kanten och slumra till en stund, men det gör bara 13 procent av förarna. Den vanligaste taktiken för att inte somna bakom ratten är att stanna bilen och ta en bensträckare eller en mat- eller dryckespaus. 

 – Att veva ner fönstret och skruva upp radion är bättre än ingenting, men inte tillräckligt. Det bästa är att stanna och sova en kort stund, det visar all forskning. Det näst bästa är att stanna bilen, ta en bensträckare och en kopp kaffe, säger Torbjörn Lenstad.

 Undersökningen bygger på 1 000 telefonintervjuer som gjordes mellan 30 januari och 2 februari i år.