Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101215-antonov saabspyker
101215-antonov saabspyker
101215-antonov saabspyker
101215-antonov saabspyker

Rapporter visar att Antonov har rent mjöl i påsen

Två olika granskningar av tidigare Spyker-delägaren Vladimir Antonov kan inte påvisa något som helst samröre med kriminalitet eller penningtvätt. Kommer GM nu att låta Antonov bli delägare i Saab, det är frågan?

Tidigare Spyker-delägaren Vladimir Antonov fick lämna den holländska biltillverkaren efter krav från GM. Anledningen var att GM inte ville sälja Saab till ett företag där en man som förknippas med penningtvätt och organiserad brottslighet styr och finansierar.

GM ska ha fått uppgifter om att Antonov varit inblandad i olagliga affärer, anklagelser som Antonov själv hävdade var tagna ur luften. Uppgifterna som fick GM att misstänka oegentligheter sägs ha kommit från den svenska regeringen som under säljprocessen ska ha gett det amerikanska företaget Kroll i uppgift att granska just den ryske affärs- och finansmannen. 

Den rapport som Kroll släppte kring granskningen av ryssen, detta skedde den 16 december förra året, innehåller, enligt medier som tagit del av rapporten i dag, ett flertal rykten av mer eller mindre besynnerliga slag men inget som konkret pekar ut Antonov som brottslig.

Det finns även en andra rapport som visar motsvarande granskning av Antonov. Granskningen är utförd av det internationella undersökningsbolaget IPSA International på initiativ av Antonov själv. Den 163 sidor långa rapporten tar upp alla rykten och anklagelser om penningtvätt och andra brottsliga handlingar, men inga bevis har hittats.

Slutsatsen är att Vladimir Antonov får ses som en rentvådd man tack vare två av varandra oberoende, friande granskningar. Frågan är om GM:s inställning till Antonov påverkas av detta besked och om de kan skaka av sig sina misstankar. Antonov har ett intresse av att gå in som delägare i Spyker igen och så även i Saab. Att han lånat ut pengar till Spyker, och förmodligen också Saab, är ingen hemlighet, men får han på pappret ta steget över till att bli delägare igen? GM har bollen i sin hand just nu.

Läs mer