Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110428-bilratt bakterier
110428-bilratt bakterier
110428-bilratt bakterier
110428-bilratt bakterier

Ratten en riktig bakteriehärd

Brukar du stoppa fingrarna i munnen när du är ute och kör? Tänk efter innan du gör det nästa gång för nu har man undersökt hur skitig en bilratt verkligen är. Ratten har nio gånger fler bakterier än en offentlig toalettring.

Visste du att din bilratt kan vara en riktig bakteriehärd som kan orsaka diarréer och kräkningar?

En nyligen genomförd undersökning på Queen Mary University i London visar att en bilratt i genomsnitt innehåller nio gånger fler bakterier än en toalettring på en offentlig toalett. Jo, det är sant. Den genomsnittliga bilratten innehåller 700 levande bakterier per kvadrattum (6,45 kvadratcentimeter) vilket kan jämföras med den offentliga toalettsitsen som innehåller 80 levande bakterier per kvadrattum.

Enligt biomedicinchefen på universitetet, doktor Ron Cutler, är en av de absolut vanligaste bakterierna i en bils interiör ingen mindre än Bacillus cereus, en i övrigt vanligt förekommande bakterie som orsakar matförgiftningar med diarréer och kräkningar som följd. Bacillus cereus förekommer vanligtvis i torra livsmedelsprodukter, bland annat ris och pasta men även i potatis.

Att bakterien förekommer i en bil och då framför allt på ratten betyder att det äts ganska friskt när man är ute och kör. Undersökningen gav även bevis på just detta. Enligt den så äter 42 procent av bilisterna i Storbritannien frekvent bakom ratten. Men samtidigt är det endast en tredjedel av britterna gör rent sin bil invändigt minst en gång om året. Var tionde britt städar aldrig sin bil interiört.

Doktor Ron Cutler har ett litet råd till alla bilägare: städa din bil regelbundet utifrån och in, så slipper du att bli sjuk.

Bilens skitigaste ställe är bagageutrymmet där 1 000 bakterier per halv kvadrattums trivs och frodas.