Foto: DJJ

Rattfull fortkörare krockade men frias från brott

Helsingborgs tingsrätt har friat en 43-årig kvinna som körde i 145 km/h på 90-väg med 1,63 promille alkohol i blodet, krockade och voltade. Hennes försvar, inbillade sig att hon var jagad, gick hem.

”Inbillad nöd” är en situation som tydligen kan få dig att komma undan allvarliga lagöverträdelser i åtminstone trafiken.

 En 43-årig kvinna körde i 145 km/h på en 90-väg med 1,63 promille alkohol i blodet, alltså klart över gränsen för grov rattfylla som går vid 1,0 promille. Inte nog med det, hon åkte fast efter att ha krockat med en annan bil och därefter voltat.

 Detta förfarande är vanligtvis synonymt med straff så som indraget körkort och kraftiga böter, ibland även fotboja och till och med fängelse kan vara ett alternativ beroende på olika faktorer.

 Men den 43-åriga kvinnan slipper helt påföljder, det har Helsingborgs tingsrätt beslutat.

 Anledningen till att hon frias beror på att tingsrätten ansåg henne vara utsatt för inbillad fara. I förhör har kvinnan berättat att hon flydde från sitt hem, endast iklädd trosor och linne, satte sig i bilen och tryckte gasen i botten. Hon trodde att hennes man jagade henne och skulle skada henne. Men i själva verket försökte mannan stoppa henne från att sätta sig i bilen och köra iväg rattfull.

 Hon säger själv att hon aldrig har haft någon anledning att känna sig hotad av sin man. Däremot tror hon att hennes inbillning och agerande berodde på att hon var ”slutkörd på jobbet”.

 – När jag satt i bilen tänkte jag inte klart, utan hade bara i huvudet att komma bort från min man, har hon berättat i förhör och får medhåll av sin man som intygar att hon tiden före incidenten varit stressad och trött samt agerat irrationellt.

 Tingsrätten fastslog att kvinnan kört grovt rattfull, överskridit hastighetsbegränsningarna och kolliderat med en annan bil och att hon rent objektivt inte befunnit sig i en nödvärnssituation. Men de påpekar ändå att omständigheterna talar för att hon verkligen trodde att hon befann sig i en nödsituation med tanke på att hon lämnade hemmet i bara trosor och linne.

 ”N N får därmed anses ha befunnit sig i sådan inbillad nöd när hon påbörjade färden som kan medföra ansvarsfrihet från uppsåtligt brott”, skriver Helsingborgs tingsrätt i sin dom enligt metro.se.