Foto: Nkzs

Rattfull frias – på grund av demens

En man som kört med 1,36 promille alkohol i blodet frias helt i tingsrätten. Ett läkarintyg om att mannen lider av demens gör att han inte anses ha varit medveten om sitt handlande.

I mars i år körde en 70-årig man bil på vägarna kring Njurunda, söder om Sundsvall. Han stoppades av polis och ett blåstest visade att mannen hade en alkoholhalt på 1,36 promille i blodet. Men mannen nekar till brott och hänvisar till bristande uppsåt. Han menar att han på grund av sin demenssjukdom inte varit medveten om sitt handlande – och han minns inte något från händelsen. Därför väljer tingsrätten att fria mannen helt från grovt rattfylleri – som var vad åklagaren yrkade på, rapporterar SVT Nyheter. 

Ett läkarintyg väger tungt för tingsrättens bedömning. Uppgifterna från läkaren gör att rätten tvivlar på att mannen var medveten om att han körde bil med alkohol i kroppen. Polisen uppfattar det dock annorlunda. Den polis som delgav mannen utredningen per telefon vittnade i rätten om att mannen visste vad det handlade om när han ringde och att han verkade ångerfull.

Rätten var inte enig i sin bedömning. Rättens ordförande och en nämndeman menar att mannen gjort sig skyldig till grovt rattfylleri. De hänvisar till att poliserna uppfattat att mannen varit medveten om sitt handlande och i polisförhör både kunnat redogöra för att han körde bil och att han druckit alkohol innan körningen.

Om den friande domen kommer att överklagas är ännu inte beslutat.