Rattfull Foto: Ozny

Rattfull med 1,72 promille i blodet frias

En 42-årig man körde av vägen och uppmättes till att ha 1,72 promille alkohol i blodet. Nu har tingsrätten friat honom eftersom han hävdar att han tvingades köra i nöd.

En man från Kristianstad körde av vägen med sin lätta lastbil. När polisen bad honom om utandningsprov visade det sig att han hade 1,72 promille alkohol i blodet, en halt som vida överstiger gränsen för grovt rattfylleri (1,0 promille) och som normalt leder till fängelse och indraget körkort i upp till 24 månader.

 Men trots avkörningen och alkoholhalten i blodet frias den 42-årige mannan av Hässleholms tingsrätt. Det skriver Norra Skåne på sin webbplats.

Mannen hävdar nämligen att hans alkoholpåverkade körning var en nödåtgärd. Han hade befunnit sig på en fest efter uppbrott från ett långvarigt förhållande där han, som gammal MC-gängmedlem, stötte på gamla antagonister som körde ut honom från festen. Tanken var att sova i sin bil men då han sade sig ha blivit misshandlad körde han iväg för att i stället bli förföljd. Enligt mannens berättelse lyckades han skaka av sig förföljarna men färden slutade alltså vid sidan av vägen.

 I förhör med polisen har mannen haft svårt att få ihop sin berättelse, exempelvis vem som bjudit honom på festen och om festen var utanför Höör eller Hörby.

Tingsrätten valde att fria mannen med formuleringen ”hans åtgärd att fly fån platsen trots att han var berusad är försvarlig”.

Friandet av mannen som ”handlade i nöd” påminner mycket om fallet där en 43-årig kvinna förra året friades efter ”inbillad nöd”. Hon hade 1,63 promille alkohol i blodet, körde i 145 km/h på 90-väg, krockade och voltade.