Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080526-rattfulla-bilar
080526-rattfulla-bilar
080526-rattfulla-bilar
080526-rattfulla-bilar

Rattfullas bilar måste beslagtas

Motormännen kräver en lagändring för att det ska bli lättare för polisen att konfiskera rattfullas fordon. Under lördagen genomfördes en nationell manifestation för att förmå justitieministern att ändra i lagen.

25 procent av alla dödsolyckor i trafiken orsakas av onyktra förare. Årligen dör 125 personer och 1 800 skadas svårt i alkoholrelaterade olyckor. Över 30 procent av alla rattfylleribrott är återfall. På grund av att det ser ut så här kräver Motormännens riksförbund att lagen ändras så att det blir lättare för polisen att beslagta bilarna för alkoholpåverkade återfallsförbrytare. Enligt Motormännen är dessa bilar att betrakta som potentiella mordvapen och måste därför tas bort från trafiken.

– Det räcker inte att ta körkortet. Förarna struntar fullständigt i att körkortet är indraget och kör ändå. Därför måste bilarna beslagtas och plockas bort från vägarna, säger Maria Spetz, vd på Motormännens Riksförbund.

En utredning i frågan genomfördes redan 2004. I den beskrevs problematiken och utredaren chefsrådman Lars Sjöström lade fram ett förslag till den dåvarande justitieministern som skulle underlätta för polisen att ingripa. Sedan dess har ingenting hänt i frågan.

– Från Motormännens sida kräver vi att regeringen gör utredningsförslaget till sitt och ändrar i lagen så att polisen får större möjligheter att beslagta ”livsfarliga” bilar. Vi vill inte se fler tidningsrubriker där alkoholpåverkade återfallsförbrytare utsätter allmänheten för livsfara. Nyligen var det en man som blivit tagen för 48 rattfyllor men trots detta fortsätter att köra bil och då kör på en mamma med barnvagn, säger Maria Spetz.

På ett tjugotal platser i landet genomförde Motormännen under helgen en trafiksäkerhetskampanj för att informera allmänheten om lagproblematiken och namnunderskrifter samlades samtidigt in. Med ett krav på lagändring lämnades dessa sedan över till justitieminister Beatrice Ask.

Motormännen anser att problemet med dagens lagstiftning är att ägarförhållandet måste vara helt klarlagt för att polisen ska kunna ingripa. Motormännen förespråkar en lagstiftning som gör det möjligt för polisen att beslagta en bil som körts av en onykter återfallsförbrytare oavsett vem bilen är skriven på. Många av bilarna som är inblandade i alkoholrelaterade olyckor är belagda med körförbud, oförsäkrade och har ofta ett mycket låga ekonomiska värden. Dessutom råder det ofta oklarheter om vem som äger bilen. Allt detta gör det avsevärt mycket svårare för polisen att ingripa med den lagstiftning som gäller i dagsläget.