Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071022-polisen-alkohol071022-polisen-alkohol071022-polisen-alkohol
071022-polisen-alkohol

Rattfyllon direkt till sjukhus

Om en rattfyllerist stoppas av polisen erbjuds de normalt hjälp inom ett dygn med att komma ur sitt missbruk. I Örebro väntar polisen inte utan skjutsar rattfylleristerna direkt till sjukhuset. Från och med i vår kommer de även ta med sig alla som begått narkotikabrott. 

Från och med den 1 november öppnar polisen en ny avdelning vägg i vägg med Beroendecentrum på Universitetssjukhuset i Örebro. I lokalen finns allt som behövs för provtagning, bevisning och avrapportering. Där arbetar också vårdpersonal med särskild kunskap om alkohol- och narkotikaberoende. Dit kommer polisen i Örebro köra alla bilförare som verkar påverkade av alkohol eller droger framöver. 

– Det är för lång tid att vänta ett dygn med att fråga någon som kört rattfull om han eller hon vill ha vård. Folk hinner ångra sig och tycker inte att de behöver någon hjälp längre, säger Göran Stenberg, polisen som initierat samarbetet mellan polis, landsting och kommun som nu tar sin början i Örebro. 

Statistik visar att drygt 45 procent av dömda rattfyllerister som inte genomgått behandling för sina problem döms igen inom fyra år. Minst hälften av de som kör rattfulla har en beroendeproblematik. 

År 2000 dömdes 11 695 personer för rattfylleri. 2006 hade antalet dömda ökat till 17 420.