Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Köra bil och pilla på mobil? Nej, det ska man inte göra!Köra bil och pilla på mobil? Nej, det ska man inte göra!Köra bil och pilla på mobil? Nej, det ska man inte göra!
1 AV 2
Opel Astra har blivit elbil och utlovar en välisolerad kupé
2 AV 2
Köra bil och pilla på mobil? Nej, det ska man inte göra!
Foto: Länsförsäkringar

Rattsurfande fortfarande vanligt – trots förbud

2018 infördes ett förbud mot användandet av mobiltelefon bakom ratten vid färd. Men rattsurfandet är fortfarande väldigt vanligt förekommande i trafiken.

Under 2022 bötfälldes 15 221 personer för att ha använt mobiltelefon under färd, över 55 000 personer har lagförts sedan förbudet trädde i kraft för fem år sedan. Riksförbundet M har enligt en undersökning observerat att ungefär fem procent, eller var tjugonde trafikant, använder sig av mobiltelefonen under färd.

Undersökningen genomfördes på femton orter i landet och 18 000 fordon observerades. Eftersom observationerna skedde under en väldigt kort tid är troligtvis mörkertalet stort.

– Det faktum att vi bara har observerat fordonen under en kort sekvens av färden ger vid handen att rattsurfandet är betydligt mer utbrett än så. Det krävs en attitydförändring så att det blir lika självklart att inte rattsurfa som att använda bilbälte vid färd, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle hos Riksförbundet M Sverige.

Det här innebär regeln

Från och med 1 februari 2018 får du inte använda din mobil när du kör om du håller den i handen. Förbudet gäller också annan kommunikationsutrustning som hålls i handen. Förbudet gäller när du kör ett motordrivet fordon.

Med de flesta nya bilar erbjuds funktionen Apple CarPlay eller Android Auto vilket underlättar i vardagen för bilföraren då man i stället för att fingra på sin mobiltelefon kan sköta mycket av de vanligaste funktionerna genom att prata med bilen i stället. Men äldre bilar har inte alltid samma möjlighet att göra det.

– Den som använder mobiltelefon under färd löper fyra gånger högre olycksrisk än den som inte gör det. Mobilanvändning under färd försämrar reaktionstiden och därför bör man ta förbudet på allvar säger Heléne Lilja.

Visste du att om du tittar ned i två sekunder när du kör i 40 km/h så hinner du förflytta dig 22 meter. Kör du i 110 km/h så har du förflyttat dig 61 meter under samma tid.

Blir du lagförd av polis är bötesbeloppet 1 500 kronor. Vill du fördjupa dig i ämnet hittar du mer information hos Transportstyrelsen.