Skiss av RB17.
Skiss av RB17. Foto: Red Bull Racing

Red Bull presenterar nya superbilen RB17

Energidrycksföretaget Red Bull vill inte enbart syssla med formel 1 när det kommer till snabba bilar. Nu ger man sig in tillverkningsbranschen med nya hyperbilen RB17. Planerade lanseringsdatumet är satt till 2025.

Red Bull Racing har haft ganska stora framgångar på F1-fronten, får man nog tillstå. Under fjolåret vann nederländaren Max Verstappen sin första VM-titel med stallet efter stor dramatik. Det tycks dock inte vara adrenalin nog för österrikarna som nu vill kasta sig in i biltilverkingsbranschen.

Planen för den fyrfaldige Formel 1-mästaren är att lansera en supersportbil kallad RB17. Modellen är utvecklad av tekniske chefen Adrian Newey, som tidigare arbetat för Aston Martin med hypermodellen Valkyrie. Olikt den brittiska modellen kommer RB17 enbart vara tillgänglig för bankörning. Detta ska ha tillåt Newey att fokusera på aerodynamiken snarare än att behöva rätta sig efter vägbestämmelser.

Bilen drivs av en V8-hybridmotor som förväntas leverera runt 1 115 hästkrafter. Kombinerat med den lätta vikten talar mycket för att det är en riktig best som Red Bull kommer släppa lös under 2025, då produktionen är planerad att dra i gång i engelska Milton Keynes.

Enbart 50 upplagor kommer att tillverkas, samtliga vänsterstyra, med en prislapp på drygt 62 miljoner kronor. Då ingår dock ett paket skräddarsytt för bilens användning där ägarna för full tillgång till Red Bull Racing-stallet och all dess kunskap och teknik. Bilens namn kommer för övrigt från F1-världen där Verstappen och gängen under 2020 rejsade bilar döpta RB16 och i år kör fordon kallade RB18.

– RB17 markerar en viktig milstolpe i evolutionen av vår teknik som nu är kapabel att skapa och tillverka en produktionsbil här på vårt campus. Detta blir första gången en Red Bull-bil har gjorts tillgänglig för samlare, säger stallchefen Christian Horner.