Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: MediaPortal Daimler AG / Daimler AG

Regelvidriga anordningar tvingar Mercedes till återkallelse av Vito CDI

Kraftfahrt-Bundesamt fortsätter att granska de tyska biltillverkarna. Nu är det Mercedes som har hamnat under lupp, närmare bestämt transportbilen Vito.

Tysklands transportmyndighet Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, tvingar Mercedes till en återkallelse av transportbilen Vito med 1,6-liters Euro 6-klassad dieselmotor. Enligt KBA bryter två kontrollfunktioner för utsläppsreducering mot aktuella bestämmelser.

KBA ska ha gjort upptäckten i februari när de började leta efter vad som påstods vara illegala anordningar i omkring tusen Vito. Därmed finns det sannolikt ett samband med den information om två olagliga mjukvaror som tidigare meddelades.

Mercedes menar att de samarbetar med KBA fullt ut men att de, om det blir nödvändigt, kommer att överklaga beslutet och bestrida det i domstol. Samtidigt meddelar de att berörda Vito-ägare kommer att informeras så snart en kostnadsfri mjukvaruuppdatering finns tillgänglig.

Vidare säger Mercedes också att de upptäckta anordningarna inte är nödvändiga för att Vito ska klara av de europeiska utsläppstesterna.

Totalt berörs 6 295 Vito av återkallelsen varav 4 923 rullar utanför Tyskland.