Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Regeringen höjer skatten på bensin och diesel ännu mer

I våras aviserade regeringen att skatten på bensin och diesel ska höjas med 44 respektive 48 öre från 2016. Men det räcker inte och i dag meddelade man därför att skatten höjs ytterligare.

Innan valet hösten 2014 nämnde Socialdemokraterna ingenting om höjd skatt på bensin och diesel, så när de tillsammans med det andra regeringspartiet Miljöpartiet i våras meddelade att skatten höjs med 44 respektive 48 öre från och med 2016 så anklagades Socialdemokraterna för vallöftesbrott.

I dag har Regeringskansliet meddelat att de tidigare nämnda skattehöjningarna inte räcker till och att man därför från och med 2016 lägger på ytterligare fyra respektive fem öre, vilket ger oss höjningar om 48 öre för bensinen och 53 öre för dieseln. För konsumenterna innebär det ännu högre höjningar vid pumpen eftersom det ska dubbelbeskattas, det vill säga moms på skatten. I realiteten blir det alltså en höjning på 60 öre för bensinen och drygt 66 öre för dieseln.

Den extra skattehöjningen väntas ge staten intäkter på 350 miljoner kronor som sägs främst vara vikta för försvaret.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger i ett uttalade att den extra höjningen inte var ett lätt beslut att fatta, men att den måste till eftersom en del statliga utgifter har visat sig vara högre än väntat.

Av det svenska bensinpriset ut till konsument är cirka 60 procent skatter, medan motsvarande siffra för diesel är 56 procent.

Läs också: Hög miljöpartist vill förbjuda bensin och diesel