Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dubbdäck avgift StockholmDubbdäck avgift StockholmDubbdäck avgift Stockholm
Dubbdäck avgift Stockholm Foto: Patrik Lindgren

Regeringen överväger avgift för dubbdäck

För att minska antalet dubbdäck i Stockholm överväger regeringen och länsstyrelsen att avgiftsbelägga bilar i stället för de lokala förbud som råder i nuläget, uppger Sveriges Television.

Från och med den första januari 2010 blev det olagligt att köra på Hornsgatan i Stockholm på dubbade däck. Förbudet gick igenom i ett försök att stävja de höga partikelhalterna PM10 som 2009 låg på så höga nivåer att de överskred EU:s miljökvalitetsnormer. 

 Nu undersöker regeringen och länsstyrelsen om det går att ta ut avgifter för de som väljer att ha dubbade däck på vintern. Men bägge parterna väger för- och nackdelar med en avgift, och rapporten som kommer ligga som grund till ett framtida beslut kommer dröja till sommaren. 

 – Man kan se det som en mer flexibel lösning. Om man tar någon som bor i till exempel Norrtälje och ändå vill åka in till delar av stan (Stockholm, reds anm) där det inte är tillåtet att köra med dubbdäck. Om man då har möjlighet att betala en avgift finns det ändå en möjlighet att åka in, säger Länsstyrelsens miljödirektör Lars Nyberg till ABC. 

 I dagsläget har kommunerna rätt att införa lokala förbud men än så länge är det inte möjligt att ta ut dubbdäcksavgifter. Dessutom blir det en kostnadsfråga vilket gör att bättre bemedlade har lättare att betala en eventuell avgift.

 I Norge har en liknande lösning med avgifter har varit framgångsrik vad gäller att få ner antalet dubbdäck i Oslo. När modellen infördes 1999 var hälften av bilarna utrustade med dubbade däck, en siffra som elva år senare var 15 procent 2010, skriver Dagens Nyheter. Enligt uppgifter till Trafikverket har avgifterna i Norge inte påverkat antalet olyckor till följd av att användningen av dubbdäck minskat.

 Mellan 15 april och 1 oktober råder totalförbud mot dubbade däck i hela Sverige.

Missa inte Teknikens Världs stora vinterdäcktest som du kan hitta här.