Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Libell

Regeringen tillsätter pengar till alkobommar

Trafikverket ska få dela ut bidrag till anläggningar för nykterhetskontroll, så kallade alkobommar. Det har regeringen bestämt. 

Tidigare hade Trafikverket ett regeringsuppdrag att sätta upp anläggningar för nykterhetskontroller i vissa hamnar. Men sedan 2020 har inga pengar betalats ut, eftersom myndigheten inte haft något uppdrag att bygga fler anläggningar. 

Därför har nu regeringen beslutat att dela ut 54 miljoner kronor till ”aktörer som vill etablera anläggningar för nykterhetskontroll och är villiga att driva dem i minst fem år”. Det framgår av ett pressmeddelande från Infrastrukturdepartementet. 

– Fler kontroller kan bidra till ökad nykterhet i trafiken och därmed även bättre trafiksäkerhet. Regeringen ger därför Trafikverket i uppdrag att dela ut bidrag, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Pengarna ska inte bara kunna gå till hamnar, utan också andra ställen i anslutning till allmän trafik. Beskedet välkomnas av Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF. I ett uttalande skriver man att det är ”en insats som vi anser välbehövlig då Tullverket rapporterade så sent som i oktober att 33 procent fler rattfulla förare stoppats vid landets gränsövergångar i år jämfört med föregående år”.