Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: OKQ8

Regeringen vill införa konverteringsbidrag – men få detaljer är på plats

Regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, vill införa ett konverteringsbidrag till alla som vill bygga om sin bil för biodrivmedel. Men väldigt få detaljer i förslaget är klara. "Vi har tänkt oss konvertering till etanol och biogas", säger Jakob Lundgren, Isabella Lövins pressekreterare, till Teknikens Värld.

Sverige behöver minska koldioxidutsläppen från transportsektorn och förutom en satsning på elbilar och laddhybrider vill regeringen tillsammans med stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna införa ett så kallat konverteringsbidrag för att bygga om bilar för biodrivmedel.

Det handlar om bidrag för att bygga om framför allt bensinbilar så att de kan även kan köras på biogas eller etanol.

Biogasbranschen jublar då den äntligen ser en satsning på gasbilar. Flera importörer som tidigare plockade gasbilar till Sverige har slutat på grund av en för liten efterfrågan. Men om det finns fler gasbilar ökar försäljningen av biogas vilket kan göra det intressant för fler att konvertera.

– Det här är en jätterolig nyhet, som kommer att skynda på omställningen av transportsektorn. Det är lika bra att köra på biogas som på förnybar el, säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Regeringsbesluts ger klimatbonus till alla gasbilar – även efterkonverterade

Premien ska uppgå till tio miljoner kronor för 2022 och lika mycket för 2023. Men exakt hur premien ska utformas, hur personer ska söka medel och vad som ska räknas som biodrivmedel är inte helt klarlagt.

Enligt miljöpartiets språkrör Per Bolund handlar det om att bidraget ska räcka till ungefär hälften av kostnaden för konverteringen.

– Alla detaljer är inte helt klara än men vi vill börja under 2021, säger Jakob Lundgren, pressekreterare hos miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin, till Teknikens Värld.

– Förutom frågan om etanol så handlar det också om hybrider och hur de ska behandlas, fortsätter Lundgren.

Förutom biogasbranschen ser bilverkstäderna positivt på bidraget då de kan se en framtida inkomstkälla.

– Målet i gasbranschens klimatfärdplan är att vi ska ha 100 procent biogas i den komprimerade fordonsgasen år 2023. Redan nu närmar vi oss alltså målet, och det är givetvis mycket glädjande. På det här området är Sverige världsledande, det ser lovande ut inför framtiden, säger Maria Malmkvist.

LÄS OCKSÅ: HVO100 och E85 kan bli extremt dyra i Sverige

Vissa kritiker till biogas som bränsle menar att gasen innehåller en för stor mängd fossil gas. Men ny statistik som SCB presenterar visar att andelen biogas i fordonsgasen fortsätter att öka, första halvåret 2020 var den uppe i 95 procent. Därmed är fordonsgas, eller det som vi också kallar biogas, ett klimatvänligt alternativ.

Att konvertera en bensinbil så att den klarar att köras på etanol har blivit billigare då bensinen i dag innehåller en stor mängd etanol. Men här ställs konverteringskostnaden mot den relativt dyra bränslekostnaden och att förbrukningen ökar om du kör på etanol.

När de sista detaljerna runt konverteringsbidraget är klara kan de komma att gå hand i hand med någon slags åtgärd för att sänka priset på etanol.

Om konverteringsbidraget också ska omfatta ombyggnad från förbränningsmotor till elmotor är inte klarlagt, eller hur ombyggnad till hybriddrift ska behandlas.