Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så kan dödsolyckorna minska
2 AV 2
Foto: Expressen Lifestyle / TT Nyhetsbyrån

Regeringen vill införa krav på vinterdäck för A-traktorer

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att de snabbt vill öka säkerheten för A-traktorer och om allt rullar på kan det redan kommande vinter bli krav på vinterdäck för fordonstypen.

I fjol presenterade Transportstyrelsen, på uppdrag av regeringen, en rad olika regelskärpningar för A-traktorer. Krav på användning av bilbälte, begränsning av antal passagerare och krav på vinterdäck var några punkter som lades fram i förslaget som är tänkt att höja säkerheten i och kring den olycksdrabbade fordonstypen.

I dag meddelar regeringen att man går vidare med ett av de föreslagna kraven, den om obligatoriskt användande av vinterdäck, för att sannolikt ha en regeländring på plats inför kommande vinter. Efter redan genomförd remissrunda måste förslaget, eftersom det rör sig om en teknisk föreskrift, anmälas till EU-kommissionen. Myndigheten Kommerskollegium är det som fått uppdraget att genomföra anmälan. Omkring tre månader efter anmälan kan regeringen fatta eventuellt beslut om förordningsändring.

– Regeringen vill snabbt få åtgärder på plats för att öka trafiksäkerheten för A-traktorer. Krav på vinterdäck är ett första steg i linje med de åtgärdsförslag som Transportstyrelsen redovisat och som nu varit på remiss, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Om kravet införs ska alla A-traktorer på svenska vägar vara utrustade med vinterdäck eller likvärdig utrustning mellan 1 december och 31 mars. Om vinterväglag råder, ska tilläggas. Det är samma krav som redan finns på bland annat personbilar.

Regeringen ska framöver återkomma vad gäller de andra förslag till regeländringar för A-traktorer som Transportstyrelsen presenterade förra året.

– A-traktorn är viktig och nödvändig för ungdomars mobilitet och frihet i vårt avlånga land. Regeringen kommer fortsätta arbetet med att öka trafiksäkerheten och värna A-traktorn i Sverige och EU, säger Andreas Carlson.

Läs mer om A-traktorer
EU vill ha körkortskrav för A-traktorer
Får A-traktor köra på cykelbana?
Går det att återkonvertera en A-traktor till bil igen?