Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080226-dubbdäck-kortare
080226-dubbdäck-kortare
080226-dubbdäck-kortare
080226-dubbdäck-kortare

Regeringen vill korta dubbdäckssäsong

I en kommande rapport från VTI kan man läsa att dubbdäcken dödar 25 personer per år – bara i Stockholm – på grund av farliga partiklar. Nu öppnar regeringen för att korta ner dubbdäckssäsongen och på så sätt rädda liv.

I rapporten som Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) har tagit fram kan man läsa om de partiklar som dubbdäcken river upp från vägbanan och som skadar människors hälsa. En mild vinter som i år gör ännu större skada eftersom snö och kyla binder upp partiklarna. Omkring 70 kommuner har problem med föroreningar på grund av dubbdäck. Situationen är värst i våra tre största städer – Stockholm, Göteborg och Malmö.

Enbart i huvudstaden beräknas minst 25 personer dö i förtid på grund av föroreningarna som dubbdäcken åstadkommer.

– Det här påverkar människors hälsa. Det finns en miljökvalitetsnorm som skulle vara uppföljd redan 2005 och den klaras inte i delar av Stockholmsregionen, säger Per Andersson vid Naturvårdsverket.

Begränsad dubbdäcksanvändning

Nu öppnar regeringen för att begränsa användningsperioden av dubbdäck under vinterhalvåret. I dag är dubbdäck tillåtna mellan 1 oktober och 30 april, ett tidsspann som alltså kan kortas ner enligt infrastrukturminister Åsa Torstensson.

– Vi kan vidta åtgärder och minska partiklarna i vår närmiljö med enkla medel. Vi kan exempelvis minska tidsanvändningen av dubbdäck, säger hon till TV4Nyheterna.

Till TT säger Åsa Torstensson att hon utgår från att det blir generella åtgärder som gäller hela landet, alltså inte enbart i storstäderna och södra Sverige som också nämnts.

Lagförslaget väntas komma under nuvarande regerings mandatperiod.