Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: And-One & Mikael Damkier / Shutterstock

Regeringen vill se hårdare tag mot rattfylla

En remiss om skärpta straff för olovlig körning, rattfylla och återfall i rattfylleribrott har lämnats in av regeringen.

Det var i förra veckan som regeringen, numera enbart bestående av Socialdemokraterna, remitterade ett förslag om hårdare straff och möjlighet att på plats frihetsberöva den som kör olovligt eller är påverkad av alkohol eller narkotika. Remissen innehåller även ett förslag om att återfall i rattfylleribrott ska dömas till grovt rattfylleri.

– Vi kan inte tillåta att vissa personer gång på gång utsätter andra för livsfara, vid upprepade trafikbrott måste samhället därför kunna reagera kraftfullt och ha verktyg för att förhindra fortsatt brottslighet. Situationen som den ser ut i dag är inte acceptabel, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Regeringen vill se att maximistraffen för grov olovlig körning och rattfylleri höjs från sex månaders fängelse till i ett år. En sådan höjning innebär att personen som utför brottet kan frihetsberövas av polis direkt på plats.
Maximistraffet för grovt rattfylleri vill regeringen också höja, från två års fängelse till tre år. Vid återfall i rattfylleribrott vill regeringen i normalfallet att grovt rattfylleri ska utdömas med påföljd i form av fängelse eller en frivård, exempelvis skyddstillsyn.

Ett oaktsamhetsansvar för olovlig körning ingår också i förslaget. Det innebär att det ställs ökade krav att på förhand kontrollera att en person har rätt att köra ett fordon, exempelvis om personen har utländskt körkort.

Om förslagen godkänns träder lagförändringarna i kraft den 1 januari 2023.