Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Regeringens vinterdäcksförslag är uddlöst

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att en ny lag om vinterdäck kan träda i kraft redan nästa år. Men enligt Teknikens Världs däckexpert Linus Pröjtz riskerar lagen att bli uddlös.

Teknikens Värld har sedan länge argumenterat för ökat användande av vinterdäck i tung trafik, något vi uppmärksammade i vårt omfattande vinterdäcktest för lastbilar i mars i år. Undersökningen och verkligheten ute på vägarna talar sitt tydliga språk: Tung trafik ska gå på vinterdäck!

 Den första januari 2010 infördes en lag som innebär att tung trafik måste köras med däck med minst fem millimeters mönsterdjup. Problemet är att det endast gäller dragbilen – släpet behöver även i fortsättningen bara ha 1,6 millimeters mönsterdjup, och resultaten är talande. Sverige blir fortsatt lamslaget av de förseningar i trafiken som tunga lastbilar med undermåliga däck innebär. Vintern 2010/2011 stod trafiken stilla i 372 683 minuter eller nästan 259 dygn, trots att 80 procent av svenskregistrerade lastbilar och 60 procent av utländska lastbilar uppges ha lagligt mönsterdjup.

 Nu vill regeringen lagstifta om vinterdäck på tung trafik till nästa vinter, menar infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) i en debattartikel i tisdagens Dagens Nyheter. I artikeln skriver Elmsäter-Svärd att den tunga trafiken kostar samhället miljontals kronor när de glider av vägarna vintertid. Som svar på tal ska nu Trafikverket utreda vilka åtgärder som behöver vidtas vid en lagstiftning. Beroende på vilka resultat man får fram kan en lag komma att tvinga på vinterdäck på samtliga lastbilar.

 Men enligt Teknikens Världs däckexpert Linus Pröjtz riskerar lagen att bli uddlös om inte certifiering och ommärkning av vinterdäck sker, vilket Trafikverket bör ta hänsyn till i sin studie.

 – Det är skönt att det händer saker, men samtidigt flyter andra problem upp till ytan. Då den stora majoriteten av sommardäck till drivaxlarna redan är M+S-märkta, alltså i praktiken vinterdäcksmärkta, så måste något annat tas fram – kanske en ny märkning.

Även Europaparlamentet uppfattar problemet och har uppmanat EU-kommissionen att ta fram lagförslag kring hur de olika väderförhållandena i de olika medlemsstaterna inom EU påverkar trafiken. Men fler initiativ behövs, och då från både däckindustrin och från myndigheter, menar Linus Pröjtz.

– Exakt hur märkningsprocessen skulle fungera lär bli föremål för diskussion, men kanske någon form av certifiering där tillverkarna själva får utföra testerna. I andra änden skulle det kunna finnas ett kontrollorgan som med stickprover höll koll så att branschen följde de uppsatta målen.