Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Regeringsbeslut: Klimatbonus till alla gasbilar – även efterkonverterade

Regeringen har beslutat att om förändringar i förordningen om så kallade klimatbonusbilar. Bland annat kommer nya bilar som efterkonverteras till gasdrift innan de når slutkund att få ta del av klimatbonusen på 10 000 kronor.

När bonus/malus-fordonsskattesystemet infördes den 1 juli 2018 inkluderades även gasbilar i bonusdelen. 10 000 kronor subventioneras gasbilar med – om bilen i fråga är gasdriven från fabrik. Men många gasbilar lämnar fabriken som bensinbilar och konverteras till gasdrift först innan slutkund hämtar ut sin nya gasbil. Dessa efterkonverterade gasbilar har inte varit berättigade klimatbonusen, men det har regeringen nu ändrat på efter ett beslut under onsdagen.

– Det är mycket positivt att klimatbonusen lett till en kraftig ökning av elbilsförsäljningen. Nu breddar vi den så att det är möjligt att få en bonus även om bilen exempelvis inretts särskilt för hantverkare, anpassats för personer med en funktionsvariation eller konverterats till gasdrift, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

LÄS OCKSÅ: Ny fordonsskatt 2020 – bilföretag kan tvingas betala mellanskillnaden

Fabriksmonterade gastankar, som på denna bild, har varit berättigade klimatbonus. Eftermonterade, innan bilen når slutkund, har inte varit det. Det har dock ändrats i och med regeringens beslut.Fabriksmonterade gastankar, som på denna bild, har varit berättigade klimatbonus. Eftermonterade, innan bilen når slutkund, har inte varit det. Det har dock ändrats i och med regeringens beslut.Fabriksmonterade gastankar, som på denna bild, har varit berättigade klimatbonus. Eftermonterade, innan bilen når slutkund, har inte varit det. Det har dock ändrats i och med regeringens beslut.
Fabriksmonterade gastankar, som på denna bild, har varit berättigade klimatbonus. Eftermonterade, innan bilen når slutkund, har inte varit det. Det har dock ändrats i och med regeringens beslut. Foto: Patrik Lindgren

Det är alltså inte bara efterkonverterade gasbilar som påverkas av det beslutet utan även exempelvis laddhybrider som i efterhand anpassas för personer med funktionsnedsättning eller elbilar som anpassas till hantverkare.

Ett annat beslut som regeringen tog under gårdagen var den om att klimatbonusbilar, i och med omställningen till WLTP vid fordonsskatteberäkningen från och med den 1 januari 2020, får släppa ut maximalt 70 gram koldioxid per kilometer. Gränsen har hittills legat på 60 gram per kilometer. Detta skrev vi om redan i september.