Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rejält prispåslag för självkörande Volvo

När det om fyra år ska finnas självkörande Volvo-modeller på marknaden kommer de att betinga ett rejält högre pris än motsvarande icke-självkörande bilar. De första självkörande modellerna kommer att kosta mellan 80 000 och 100 000 kronor extra, rapporterar Ny Teknik.

När de första självkörande modellerna från Volvo börjar säljas i butik år 2020 kommer prispåslaget från motsvarande bil utan självkörningmöjligheter vara rejält, rapporterar Ny Teknik. Mellan 80 000 och 100 000 kronor extra ska kunden få betala för att slippa köra själv, på ett fåtal utvalda vägar kring Göteborg, Stockholm och Malmö.

Marcus Rothoff, som leder Volvos arbete med självkörande bilar, säger dock i ett uttalande till tidningen att det bara är initalt som priset är så högt.

– Det rör sig om ett fåtal bilar, men sedan kommer priset att sjunka. Priset måste matcha vad konsumenten får ut, säger Rothoff.

Arbetet med Volvos självkörande system Drive Me är i full gång, och redan nu rullar ett knappt tiotal testbilar med Volvo-anställda på vägar kring Göteborg för att finslipa mjukvaran i systemet. Under nästa år kommer en testflotta på 100 bilar att sättas i trafik. De vägar där systemet först kommer att vara tillgängligt är de större pendlarstråken i storstäderna, med mötesseparerade vägar och inga fotgängare. Systemet kommer också att vara begränsat i väderlek, exempelvis kan dimma, kraftigt regn eller snö innebära att självkörningen inte kan aktiveras. Information om väderlek kommer att utbytas bilar emellan via en molntjänst, vilket gör att självkörning på sikt kan vara en funktion som kunderna får prenumerera på via ett abonnemang, likt andra tjänster så som Volvo On Call.