Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rekord i donuts

Ett födelsedagsbarn kan firas på olika sätt. Som med ett rekord i donuts på 60 sekunder när modellen Seven fyller 60 år.

https://youtu.be/oB3SAI2oCqk

Oavsett om man betraktar den som en primitiv kvarleva från det förgångna eller den ultimata sportbilen så är det bara att konstatera att den fyller 60 år i år. Ja, vi pratar om modellen 

Seven som började sitt liv som en Lotus 1957 och sedan sedan 1973 säljs som en Caterham men som även finns i en drös kopior.

Historik

Naturligtvis körde vi Seven när det begav sig. På bilden ses Åke Borglund ratta bilen 1977. 2011 körde undertecknad exakt samma exemplar.

Ett annorlunda sett att fira 60-åringen har gjorts av cyklisten Chris Hoy som slagit fler rekord på två hjul men nu gör det på fyra genom att göra 19 ”donuts” på 60 sekunder. Rekordet kan du försöka se genom röken i filmen här.

Bilen i fråga var en Caterham 620R utrustad med en Fordmotor på två liter och 310 hästkrafter god för en topphastighet på närmare 350 km/h och en tid för sprinten 0-100 km/h på under tre sekunder. På rekordbilens hjul satt Avondäck av typen ZZS monterade – fullt lagliga för allmän väg men som är betydligt vanligare på tävlingsbanor.

Modellen Seven körde vi senast i vår entusiastbilstidning Klassiska Bilar nummer 10/2017.