Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081014-trafikdöda-konjunk
081014-trafikdöda-konjunk
081014-trafikdöda-konjunk
081014-trafikdöda-konjunk

Rekordfå döda i trafiken – lågkonjunkturen får äran

När börsmäklare och finansfolk gråter jublar trafiksäkerhetsexperterna. Anledningen är att antalet döda i trafiken minskar, den främsta orsaken tros vara den rådande lågkonjunkturen.

September blev en relativt bra månad sett till antalet dödade i trafiken. Preliminära siffror säger att 32 personer omkom. Det är enligt Vägverket den lägsta septembersiffran i modern tid och den kan jämföras med förra årets septembermånad då cirka 50 personer omkom.

– Vi ligger på samma nivå som rekordåret 2005 med drygt 320 döda under årets första nio månader. Ska man se något positivt med finanskrisen är det väl att den kan föra med sig ett nytt rekordår för trafiksäkerheten, säger Jan Sandberg, vd på NTF.

Den preliminära statistiken visar att trafiken har krävt 330 liv under årets första nio månader. För motsvarande period förra året var siffran 365. Årets siffra ligger också en bra bit under medeltalet för de senaste fem åren som är 354. Nationalföreningen för trafikens främjande (NTF) menar att de senaste decennierna visar klara samband mellan konjunkturer och trafiksäkerheten. I en lågkonjunktur minskar trafiken och med den antalet olyckor. Detta anses också till viss del förklara det stora misslyckandet med Nollvisionen, som aldrig har varit i närheten att uppfyllas.

Nollvisionen klubbades igenom av riksdagen den 9 oktober 1997. Målet var att inom tio år uppnå maximalt 270 döda i den svenska trafiken. På tioårsdagen kunde det konstateras att målet var långt ifrån att uppfyllas. Vägverket har försökt förklara misslyckandet med att målet sattes i en djup lågkonjunktur, som senare följdes av en högkonjunktur. Personbilstrafiken har hittills i år minskat med drygt en procent och tillväxten för lastbilstrafiken har gått tillbaka till en procent.

Jan Sandberg vill samtidigt passa på att slå ett slag för hastighetens betydelse i sammanhanget.

– Vi har varit dåliga på att hålla hastighetsgränserna i Sverige. Men nu kan vi äntligen se en minskning av medelhastigheten med cirka en procent. Det kan låta lite men minskningen motsvarar 15-20 räddade liv om året.

Frågan är om det är fartkamerorna eller lågkonjunkturen som ska ta åt sig äran för minskningen av antalet trafikdöda. När statistiken sammanställs för hela 2008 lär vi få veta mer.

Läs mer