Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe / Teknikens Värld

Rekordmånga blev av med körkortet under 2020

Aldrig förr har så många blivit av med körkortet som i fjol. Det var framför allt antalet fortkörare som ökade kraftigt.

Under pandemiåret 2020 blev 41 603 fordonsförare av med körkortet. Det är inte bara en ökning med 13,4 procent jämfört med 2019, det är en så pass stor ökning av 2020 sorteras in som ett rekordår. Aldrig förr har så många återkallelser av körkort genomförts i Sverige under ett och samma år.

Det är återkallelsegrund 4 som står för hela ökningen, med råge skulle man kunna säga i och med att denna grund ökade med hela 31 procent, från 2019 års 19 903 återkallelser till 2020 års 26 050. Återkallelsegrund 4 betyder vanligtvis fortkörning.
Övriga återkallelsegrunder, bortsett från allmän brottslighet (nr 6), minskade mellan 2019 och 2020.

– Vi ser en kraftig ökning i inflödet av omhändertagna körkort från polisen och det är det som är förklaringen till att också antalet beslut från oss ökar säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Regionala skillnader

I nästan samtliga landets län ökade i fjol antalet återkallade körkort, endast Gotlands och Kronoberg län såg minskningar. Störst var ökningarna i Västra Götalands samt Norrbottens län med 23,6 respektive 22,7 procent.
Flest antal återkallelser gjordes föga förvånande, med tanke på befolkningsmängden, i Stockholms län.